Hlavní obsah

Italové objevili další novou mutaci koronaviru

Foto: Profimedia.cz

Testování na koronavirus v Itálii (ilustrační foto).

Reklama

V severoitalské Brescii objevili novou „italskou variantu“ koronaviru. Pacient i po uzdravení měl v těle silnou přítomnost viru. Podle odborníků může být tato verze předchůdcem britské mutace.

Článek

Mutaci objevili v Itálii náhodou u pacienta, který v dubnu onemocněl covidem-19 a udržovala se u něj netypická infekce. I po jeho uzdravení testy prováděné od srpna ukazovaly na vysokou přítomnost viru. V pondělí to oznámil předseda Italské virologické společnosti Arnaldo Caruso, profesor na univerzitě v severoitalské Brescii.

„Analyzovali jsme výtěr a objevili jsme, že tato varianta ovlivňuje vlastnosti podobné těm, které jsou typické pro anglickou mutaci. Ve skutečnosti by to mohl být prototyp vzhledem k tomu, že byl tento kmen v Itálii už v srpnu,“ cituje Carusa italská agentura Adnkronos.

Podle Massima Ciccozziho, epidemiologa na univerzitě Campus BioMedico v Římě, ukazuje výzkum na to, že nový kmen mohl vzniknout na začátku července. Pokud tedy platí, že britská mutace vznikla v září, italská jí mohla předcházet a stát za dalšími variantami v Evropě.

„Není důvod k panice“

Ciccozzi dodal, že k panice není důvod a že už bylo v Itálii objeveno 12 nebo 13 variant nového koronaviru. Vakcína by měla zabrat i na nově objevenou mutaci. Optimistický je v tomto ohledu také Caruso, nutný je ale další výzkum a studie.

Objev nové mutace také může vysvětlit, proč se zejména v Lombardii v říjnu a listopadu šířila nákaza velmi rychle, uvedl podle Adnkronosu v reakci na oznámení objevu ředitel kliniky infekčních nemocí v nemocnici San Martino v Janově Matteo Bassetti.

Virolog Fabrizio Pregliasco z Milánské univerzity upozorňuje, že britský kmen nemusí být ve skutečnosti „britský“, ale pouze ho jako první objevili v Anglii.

Reklama

Doporučované