Hlavní obsah

Italové vyšli do ulic proti premiérovi. Kvůli zákoníku práce, co je nechrání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Italové protestují proti novému zákoníku práce, chtějí vyměnit premiéra (video: Barbora Kalátová).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Italové pokračují v protestech, kterými vyjadřují nesouhlas s vládou premiéra Mattea Renziho. Včera stávkovali, dnes demonstrovali.

Článek

Čtyřicet tisíc Italů vyšlo v sobotu do římských ulic, aby vyjádřili svůj nesouhlas s politikou premiéra Mattea Renziho a jeho vlády. Demonstrace přišla druhý den po celonárodní stávce, která v pátek ochromila školy a dopravu, včetně některých letišť.

„Jsme tady, abychom řekli jednoduché ne Renzimu a tomu, co dělá, protože země je kvůli němu v totálním zmatku,“ řekla Cinzia Ronzittiová, která kvůli demonstraci přijela do Říma až z pět set kilometrů vzdáleného Janova.

Lidé si stěžují, že Renzi jako představitel levicové politiky absolutně nehájí její podstatu. Obviňují ho, že jeho zákony je dostatečně nechrání. Především nesouhlasí s nově navrženým zákoníkem práce, který podle Italů nahrává snadnému propouštění a kvůli kterému budou zaměstnavatelé upřednostňovat krátkodobé pracovní smlouvy oproti těm dlouhodobým.

Italové premiéra viní ze zavírání nemocnic a celkového úpadku zdravotní péče v zemi, stejně tak z krize pracovního trhu a krachování menších i větších podniků.

Součástí protestu je také veřejné odmítnutí nadcházejícího referenda. To premiér vyhlásil na 4. prosince a má se týkat ústavní reformy, která omezí roli Senátu a zároveň pravomoci regionálních úřadů. Renziho reformu lidé odmítají.

Premiér dříve sliboval, že pokud ústavní reforma neprojde, na svůj úřad rezignuje. Americký prezident Barack Obama mu vzkázal, že i přes neúspěch referenda by odstupovat neměl. V posledních dvou měsících Renzi o postupu po referendu hovořit přestal.

Reklama

Doporučované