Hlavní obsah

Ivermektin se nebude používat plošně. Sám bych ho nebral, řekl ministr

Foto: Profimedia.cz

Experimentální lék ivermektin, který se zvažuje jako možný lék na covid-19, není možné používat plošně.

Reklama

Lék ivermektin může být spojen s poškozením některých orgánů a je třeba s ním nakládat jako se zatím neschváleným lékem, uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Článek

Experimentální lék ivermektin, který se zvažuje jako možný lék na covid-19, není možné používat plošně. Může být spojen s poškozením některých orgánů a je třeba s ním nakládat jako se zatím neschváleným lékem, řekl v neděli v Otázkách Václava Moravce ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Uvedl, že o nákupu léku ivermektin se dozvěděl až ve chvíli, kdy už v České republice byl. Několik desítek tisíc balení za 15 milionů korun pomohl do Česka z Bulharska dovézt Andrej Babiš.

„Nebylo to zakoupeno Ministerstvem zdravotnictví, ministerstvo nezaplatilo tuto částku. O tom, že je v České republice, jsem se dozvěděl v době, kdy v České republice byl. Toto není akce primárně Ministerstva zdravotnictví,“ řekl Blatný.

Varoval před tím, aby se lidé k ivermektinu, který se za běžných okolností používá k léčbě parazitů u zvířat, upínali jako k léku na covid.

Ministerstvo užití léku povolilo pouze v nemocnicích. „Já bych si ivermektin nevzal. Dávky používání v případě covidu jsou několikrát větší, než je jeho původní indikace, můžou být spojeny s postižením jater a ledvin. Je potřeba to hlídat a kontrolovat,“ uvedl Blatný.

Ivermektin je přípravek proti parazitům, který se používá převážně u zvířat. V ČR není registrovaný. Část lékařských kruhů uvádí, že ivermektin pomáhá pacientům s koronavirem s těžším průběhem. Nemocnice u svaté Anny v Brně v uplynulém týdnu dostala 10 000 balení. Už od listopadu lék vyzkoušela na zhruba 30 pacientech ve vážném stavu s covidem-19.

Blatný již v minulosti vhodnost podání tohoto léku zpochybnil. Lék vzbuzuje kontroverze i mezi odborníky ve světě. Například americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv varuje před jeho užíváním. Podle úřadu může nadměrné užívání léku způsobit zdravotní potíže, několik Američanů skončilo v nemocnici.

„Užívání velkých dávek tohoto léku je nebezpečné a může způsobit vážné komplikace,“ píše dále úřad ve svém oznámení s tím, že i nižší dávky ivermektinu mohou reagovat s jinými užívanými léky, například přípravky na ředění krve.

„Můžete se také předávkovat ivermektinem, což může způsobit nevolnost, zvracení, průjem, nízký krevní tlak, alergické reakce, závratě, problémy s rovnováhou, záchvaty, kóma nebo dokonce smrt,“ popisuje FDA.

Blatný: Nejsou studie

Šéfka českého úřadu pro kontrolu léčiv Irena Storová navíc řekla, že většina studií k léku není úplná. I přesto její úřad a Ministerstvo zdravotnictví povolili lék distribuovat pro použití lékařem v nemocnici.

Blatný uvedl, že rezignace na nutnost klinických studií by se vymstila všem. „SÚKL řekl, že (ivermektin) neškodí, ale nevydal ho na léčbu. Nejsou studie, že by pomáhal,“ uvedl Blatný.

Reklama

Doporučované