Hlavní obsah

Izolace po příjezdu na Slovensko platí, vyhnou se jí jen plně naočkovaní

Foto: Profimedia.cz

Na hranicích se Slovenskem se lidé při vstupu do země prokazují digitálním certifikátem o očkování.

Reklama

aktualizováno •

Slovensko bude při vstupu do země nadále vyžadovat karanténu od cestujících, kteří nejsou očkováni proti nemoci covid-19.

Článek

Výjimku z izolace nově už nebudou mít lidé, kteří dostali pouze první dávku vakcíny. Vyplývá to ze čtvrtečního vyjádření ministra zdravotnictví Vladimíra Lengvarského z hnutí OLaNO.

Právě kvůli zmíněné dočasné výjimce slovenský ústavní soud tento týden pozastavil platnost stávající vyhlášky hlavního hygienika o karanténě, která minulý týden vyvolala protesty lidí i na hranicích s Českem. Úřady připraví nové nařízení.

„Opatření, jak platila, budou platit nadále. Budou trochu tvrdší, protože nebudou rozlišovat mezi první dávkou a neočkovaným. Budeme muset zrušit to, že lidé, kteří jsou očkováni první dávkou, nemuseli jít do karantény,“ řekl Lengvarský novinářům. Dodal, že úřady v novém nařízení budou muset najít způsob, aby očkovaní pouze první dávkou vakcíny proti covidu-19, kteří již vycestovali do zahraničí, se mohli vrátit do vlasti bez nutnosti nastoupit do izolace.

Podle vyhlášky, jejíž platnost z podnětu opozičních poslanců ústavní soud pozastavil, se karanténě při vstupu na Slovensko mohou od 9. července vyhnout nejen lidé očkovaní proti covidu-19, ale také například pracovníci některých profesí a cestující při tranzitu Slovenskem. V přechodném období se výjimka vztahuje i na lidi dojíždějící přes hranice za prací a osoby, jež dostaly zatím jen první dávku vakcíny proti covidu-19. Ústavní soud ale namítl, že lidé po první dávce nemají vytvořené protilátky proti covidu-19 tak, aby byli chráněni před tímto onemocněním. Podle Lengvarského bylo cílem této výjimky motivovat obyvatele k očkování, protože Slovensko v této oblasti zaostává za EU.

Zmíněné rozhodnutí ústavních soudců bude platné až po jeho zveřejnění ve sbírce zákonů, což se zatím nestalo. Do té doby stávající vyhláška zůstává v platnosti a slovenská policie už upozornila, že na hranicích pokračují kontroly dodržování protiepidemických opatření. Nařízení umožňuje zkrátit dvoutýdenní karanténu testem na koronavirus, ale toto laboratorní vyšetření lze absolvovat až pátý den izolace.

Reklama

Související témata:

Doporučované