Hlavní obsah

Izrael chystá rozvolnění. Zvažuje trestat odmítače očkování

Foto: Profimedia.cz

Očkování v ultraortodoxní komunitě Bnei Brak.

Reklama

První fáze za týden, druhá za 14 dní. Izraelci se mohou těšit na otevřené obchody, některé služby se ale otevřou jen pro očkované. Právníci debatují, zda je možné trestat ty, kteří vakcínu odmítnou.

Článek

Izraelská vláda jedná už druhým dnem o tom, jak postupně uvolňovat koronavirová opatření. Počty hospitalizovaných v zemi klesají a mírně klesá i počet nově nakažených. Číslo R se v posledních dnech dostalo na 0,85 a téměř čtyři miliony obyvatel z celkových devíti už dostaly alespoň první dávku vakcíny.

Vláda se proto rozhodla rozvolňovat: „Otevírat musíme postupně a opatrně, chceme to udělat ve dvou fázích. V první z nich v příštím týdnu otevřeme obchody a synagogy, ale také nákupní centra, trhy, tělocvičny, kulturní události, sporty, muzea, hotely a další pro držitele zelených pasů,“ citoval premiéra Benjamina Netanjahua deník The Jerusalem Post.

Ve druhé fázi, která by měla nastat za dva týdny, padnou podle něj další restrikce. Držiteli zelených pasů myslel premiér ty Izraelce, kteří už dostali obě dávky jednoho z typů vakcín. Shromažďování lidí bude i nadále omezeno, maximálně se bude moci sejít deset lidí uvnitř a dvacet lidí venku. Ve druhé fázi stoupnou tyto počty na 20, respektive 50. Otevřít by se pro očkované měly i některé kavárny a restaurace s bufetovou nabídkou jídel. Lidé by se už mohli účastnit i konferencí, přespávat v hotelích, atd.

Zvláštní opatření se budou týkat svátku Purim, který letos připadne na pátek 26. února. Nejveselejší židovský svátek, při němž obvykle nebývá nouze o alkohol a lidé vyrážejí na početné party, by měl tentokrát vypadat jinak. „Nemůžeme se vrátit k situaci, která nastala v době Purimu loni, musíme slavit omezeným způsobem,“ varoval ministry izraelský „koronavirový car“, profesor Nachman Ash. O omezeních během Purimu mluvil i Netanjahu.

Izraelská vláda rovněž jedná o tom, jak lidi přimět k očkování. Zvláště v komunitě ultraortodoxních židů se to ukazuje jako problém – někteří vlivní rabíni totiž očkování stále odmítají a působí tak i na věřící.

Povinné očkování učitelů a řidičů?

Ministerstvo zdravotnictví přišlo v neděli s návrhem na povinné očkování, nebo alespoň pravidelné testování některých profesí. Týkalo by se to zejména zdravotníků, učitelů, ale třeba i řidičů městské hromadné dopravy. Mezi dalšími navrhovanými opatřeními je legislativa umožňující vládě sdílet informace o odmítačích očkování s lokálními úřady nebo finanční pobídky pro lékaře, kteří zajistí vakcinaci svých klientů starších 50 let. Vláda zvažuje i finanční odměny pro radnice podle toho, kolik lidí se u nich naočkovalo.

Otázku, zda je možné obyvatele nutit k očkování, či trest za jeho odmítnutí, už řeší právní experti. Jak napsal deník Haarec, precedentem v tomto směru bylo rozhodnutí soudu před sedmi lety v době epidemie spalniček. Izraelský Nejvyšší soud tehdy posuzoval zákon, který snižoval dětské přídavky lidem, již odmítli nechat očkovat své děti. Soud tehdy trest za odmítnutí očkování posvětil.

V roce 1989 zase Národní pracovní soud stanovil, že stát může požadovat po svých zaměstnancích lékařské prohlídky, pokud jejich zdravotní stav ovlivňuje schopnost pracovat. Není nicméně jisté, zda může stát donutit k očkování děti v případě, že jsou jejich rodiče proti.

Jedním z navrhovaných opatření je zamezit neočkovaným lidem (nebo lidem bez negativního testu) v přístupu do obchodních center, veřejné dopravy a dalších míst.

Ústavní právník Assaf Harel soudí, že by se měl dělat rozdíl mezi sankcemi, které se týkají základních lidských potřeb, a mezi těmi, které zasahují „luxus“. Vysvětlil, že už nyní fungují zákony, které zapovídají lidem vykazujícím příznaky nemoci pobývat na veřejných místech. „To se ale týká samotného viru, ne vakcíny. Nevidím možnost, jak blokovat lidi odmítající očkování od přístupu k základním potřebám, jako je nákup potravin,“ soudí.

Někteří právníci upozorňují i na další možnosti přesvědčování populace o výhodnosti očkování, jakými jsou osvětové kampaně, ale i boj proti fake news na sociálních sítích. Na ministerstvu zdravotnictví už proto začal působit 11členný tým, jehož úkolem je monitorovat sociální sítě a upozorňovat na lži a fámy šířené o očkování.

Minulé úterý Facebook smazal skupinu, která měla 12 tisíc členů. Skupina byla spojená s osobou oblíbeného rabína Amnona Jicchaka a šířila fake news o pandemii a očkování. Izraelské úřady už na ultraortodoxní komunitu opakovaně naléhaly, aby odpůrce očkování z řad rabínů neposlouchala.

Kam až mohou vést podobné fake news, ukazuje případ 80letého přeživšího holokaustu Alexandera Breichera. Muž zemřel na následky nemoci covid-19 poté, co odmítal očkování pod vlivem ruské propagandy, řekl serveru Ynetnews jeho vnuk David Magen. Rusové prý šíří informace, podle nichž je jedinou účinnou vakcínou Sputnik V, zatímco ostatní očkovací látky, jako je například vakcína firem Pfizer a BioNTech, mají různé vedlejší účinky.

Reklama

Související témata:

Doporučované