Hlavní obsah
Online

WHO schválila vakcínu AstraZeneca k nouzovému užití, je teprve druhá

Ilustrační snímek (Profimedia).

Reklama

aktualizováno •

Dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes oznámila, že schválila pro nouzové použití vakcínu firmy AstraZeneca. Očkovací látka vyvinutá ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou, je teprve druhou, kterou WHO doporučila. Nouzově lze podle organizace používat i vakcínu Pfizer/BioNTech.

- Jižní Korea podle agentury Reuters vyloučí lidi ve věku 65 let a starší z očkování vakcínou proti koronaviru AstraZeneca z důvodu nedostatku údajů prokazujících její účinnost u starších osob. V pondělí to uvedla Korejská agentura pro kontrolu a prevenci nemocí. Hrozí, že rozhodnutí naruší očkovací plány země, podle kterých měla vakcinace zdravotnických pracovníků a starších lidí začít 26. února.

- Průměrný denní počet nových případů nákazy koronavirem v USA poprvé za několik měsíců klesl pod 100 000, odborníci ale varují, že nadále musí zůstat zachována preventivní opatření. Týdenní průměr nových infekcí byl po většinu prosince výrazně nad 200 000 a v lednu se podle Univerzity Johnse Hopkinse zvýšil dokonce na 250 000. Tento průměr v pátek poprvé od 4. listopadu klesl pod 100 000.

  • Evropská rada: Vítáme spolupráci ohledně covidových dat s Velkou Británii

    Předseda Evropské rady Charles Michel uvedl na Twitteru, že vítá spolupráci Evropské unie a Velké Británie v boji proti covidu-19.

    „Vítám úsilí Borise Johnsona spolupracovat na pandemické dohodě, která by měla za cíl zlepšit globální připravenost, odolnost a obnovu,“ uvedl.

    Britský premiér Boris Johnson již dříve uvedl, že by byl rád, kdyby státy mezi sebou sdílely data ohledně covidu-19. Reagoval tak na misi WHO do čínského Wu-chanu a obavy, které vyjádřily i Spojené státy, že výpravě nebyly určité informace poskytnuty.

  • Evropské akcie vystoupily na zhruba roční maximum

    Evropské akcie se dnes vyšplhaly na zhruba roční maximum, těží z nadějí na rychlé oživení ekonomiky z koronavirové krize. Panevropský akciový index STOXX 600 si připsal 1,32 procenta na 419,47 bodu a dostal se na nejvyšší úroveň od konce loňského února.

    K růstu akciového trhu dnes výrazně přispěly těžařské, energetické a bankovní společnosti. Ekonomové podle agentury Reuters předpokládají, že hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny v letošním prvním čtvrtletí klesne o 0,8 procenta. Odvětví zaměřená na zahraniční obchod by nicméně podle analytiků měla těžit z oživování světové ekonomiky.

  • Francie: Covid-19 mění stravovací návyky v pracovní době

    Francouzi mohou nově obědvat v místě svého pracoviště. To bylo ve Francii dosud protizákonné. Novelu tamní úřady přijaly, aby tak došlo k omezení šíření koronavirové nákazy. Restaurace, bary a kavárny jsou v zemi uzavřené od konce loňského října.

  • Boj proti covidu-19 bude jednou z mých priorit, říká nová ředitelka WTO

    Novou generální ředitelkou Světové obchodní organizace (WTO) byla dnes zvolena bývalá nigerijská ministryně financí Ngozi Okonjová-Iwealová. Nově jmenovaná šéfka WTO označila za svou prioritu spolupráci členských zemí na řešení ekonomických a zdravotních dopadů pandemie.

    „Jsem poctěna, že mě členové WTO vybrali za generální ředitelku WTO,“ uvedla. „Silná WTO je klíčová, pokud máme dosáhnout plného a rychlého zotavení z ničivých dopadů pandemie covidu-19,“ uvedla.

  • Izrael plánuje v neděli otevřít obchody, kulturu i posilovny

    V Izraeli by se v neděli měly otevřít obchody, posilovny, hotely a řada kulturních zařízení. Některá místa však budou přístupná pouze lidem, kteří byli očkováni proti covidu-19 nebo nemoc prodělali. Výraznému rozvolnění protikoronavirových opatření podle listu The Times of Israel dnes dali zelenou izraelští ministři.

    Zatímco maloobchody, nákupní centra, trhy, muzea a knihovny se otevřou všem Izraelcům, vstup do posiloven, bazénů, hotelů a na sportovní a kulturní akce bude umožněn pouze očkovaným nebo lidem, kteří nemoc covid-19 již prodělali.

  • Do Kolumbie dorazily první dávky vakcín

    Kolumbijský prezident Iván Duque dnes potvrdil, že do Kolumbie dorazily první dávky vakcín. Země by jich měla v únoru a březnu získat až 5,7 milionu.

    Očkovat by se v Kolumbii mělo začít v řádu několika dnů.

  • Epidemiolog Fauci dostal cenu od izraelské nadace za obranu vědy

    Uznávaný americký epidemiolog Anthony Fauci obdržel ocenění ve výši milion dolarů (21,2 milionu korun) od izraelské nadace Dana Davida za „obranu vědy“ v době pandemie a propagaci vakcín proti covidu-19. Fauci je veteránem americké státní správy a dlouholetým ředitelem amerického Národního institutu pro alergie a infekční onemocnění (NIAID). Za poslední rok se stal známou tváří nejen v USA díky svým častým výstupům na koronavirových brífincích Bílého domu.

    Fauci byl členem krizového štábu exprezidenta USA Donalda Trumpa pro boj s koronavirem a loni na jaře často veřejnost informoval o vývoji pandemie v USA. S Trumpem se však postupně názorově rozcházel a často veřejně vyjadřoval nesouhlas s některými jeho tvrzeními a kroky.

  • Brazílie chce lék proti covidu-19 vyvíjený v Izraeli

    Brazílie chce povolit k mimořádnému použití lék vyvíjený v Izraeli k léčbě covidu-19. Oznámil to dnes brazilský prezident Jair Bolsonaro. Řekl, že jde o nosní sprej, jejž izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil za „zázračný lék“.

    „EXO-CD24 je nosní sprej vyvinutý izraelským Ichilovovým centrem. Jeho účinnost u těžkého průběhu covidu-19 se blíží 100 procentům,“ řekl dnes Bolsonaro, který před dvěma dny mluvil telefonicky s Netanjahuem.

  • Portugalský turistický sektor se propadl zpět na úrovně z 80. let

    Portugalský turistický sektor se loni v důsledku pandemie covidu-19 propadl zpátky na úrovně z poloviny 80. let minulého století. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešních údajů statistického úřadu.

    Počet zahraničních turistů, kteří se ubytovali v portugalských hotelech, se loni snížil o téměř 76 procent na necelé čtyři miliony z rekordních 16,4 milionu v roce 2019. Počet přenocování cizinců se propadl o 75 procent na 12,3 milionu, tedy na nejnižší úroveň od roku 1984. Celkové příjmy portugalských hotelů loni klesly o 66 procent, jejich propad částečně zmírnili domácí turisté, píše Reuters.

  • WHO schválila pro nouzové použití vakcínu firmy AstraZeneca

    Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes oznámila, že schválila pro nouzové použití vakcínu firmy AstraZeneca. Očkovací látka vyvinutá ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou je teprve druhou, kterou WHO doporučila. Nouzově lze podle organizace používat i vakcínu Pfizer/BioNTech.

    WHO vakcínu AstraZeneca schválila k nouzovému použití na základě doporučení panelu odborníků SAGE. Ten se zabývá nejen účinností a bezpečností látky, ale zkoumá i kvalitu továren, v nichž se vakcína vyrábí. Nouzová registrace je podmínkou pro to, aby mohla OSN vakcínu nakoupit a distribuovat po celém světě v rámci vakcinačního programu COVAX.

  • Vietnam má po pěti měsících úmrtí na covid-19, zavřel provincii

    Vietnam uzavřel severní provincii Hai Duong, odkud tamní úřady hlásí desítky případů nákazy koronavirem. Poprvé po pěti měsících Vietnam zaznamenal úmrtí člověka nakaženého covidem-19. Jde o 53letého Japonce, který zemřel v bytovém domě v Hanoji; úřady poslaly do karantény ostatní obyvatele domu i pracovníky správcovské firmy. Přístup k budově je uzavřen.

    Díky přísnému karanténnímu režimu se téměř stomilionovému Vietnamu podařilo dosud ubránit se rozsáhlejší nákaze – potvrdilo se tam od začátku epidemie 2269 nakažených a zemřelo 35 lidí. Do karantény ale muselo 155 000 občanů.

  • V Sasku se v omezeném režimu do tříd vrátili žáci základních škol

    Po dvou měsících nucené distanční výuky se dnes do tříd vrátili žáci saských základních škol. Vyučování je ale nadále omezené, děti se učí v menších skupinách a rodiče nemají povinnost posílat děti do škol, pokud se nákazy koronavirem obávají. V ostatní částech Německa se školy začnou postupně otevírat od nadcházejícího týdne. Stejně jako v případě Saska bude návrat pozvolný a budou ho doprovázet zpřísněná hygienická opatření.

    Sasko, které sousedí se severozápadem Čech a bylo na sklonku loňského roku nejhůře postiženou spolkovou zemí, o obnovení prezenční výuky velmi usilovalo. Německá kancléřka Angela Merkelová, která kvůli mutacím koronaviru zastává opatrný postoj, nakonec před týdnem ve středu na jednání s premiéry spolkových zemí v otázce škol ustoupila. Od dnešního dne je plně na regionech, jaký plán návratu do škol stanoví.

  • Covid-19 se ve školách rychleji nešíří, tvrdí britští vědci

    Podle britských vědců je pravděpodobné, že se infekce covid-19 na půdě škol rychleji nešíří. Studie ze Spojeného království ukázala, že na podzim loňského roku se míra infikovaných v ostatních komunitách shodovala s mírou infikovaných ve školách. Neprokázalo se tak, že by se onemocnění šířilo ve školách ve vyšší míře.

  • Vakcína Pfizer/BioNTech snižuje míru symptomů o 94 %, uvádí studie

    Data nové studie z Izraele ukazují, že po obou dávkách vakcíny Pfizer/BioNTech je míra výskytu symptomů u infekce covid-19 nižší o 94 %. Výsledky také ukázaly, že u očkovaných klesla míra pravděpodobnosti těžšího průběhu covidu-19 o 92 %.

  • Pandemie je oproti klimatickým změnám snadný problém, míní Gates

    Ve srovnání s bojem proti klimatickým změnám je zastavení pandemie covidu-19 velmi snadné. Takto se o víkendu vyjádřil zakladatel společnosti Microsoft a filantrop Bill Gates, který o současných výzvách hovořil se zpravodajskou společností BBC. Problém změny klimatu podle něj vyžaduje transformaci společnosti, jakou lidstvo ještě nezažilo.

    „Jsou potřeba změny napříč celou fyzickou ekonomikou. Proměnit ocelárny, cementárny, energetiku, dopravu,“ řekl jeden z nejbohatších mužů planety.“ Pandemie skončí, protože za rok byly vynalezeny tyto úžasné vakcíny a teď se je snažíme dostat do patřičného měřítka a přizpůsobit mutacím, ale ve srovnání s klimatickými změnami je to velmi, velmi snadné," prohlásil.

  • Africký stát Zimbabwe dnes obdržel 200 tisíc dávek vakcín

    Africký stát Zimbabwe dnes obdržel 200 tisíc dávek vakcín od čínské společnosti Sinopharm. Podle tamního prezidenta Emmersona Mnangagwa by se mělo v zemi začít očkovat ještě tento týden.

  • Pákistán umožní dovoz vakcín proti covidu soukromým firmám

    Pákistán dovolí dovézt vakcíny proti nemoci covid-19 soukromým firmám. Ty je pak budou moci nabízet za libovolnou cenu. Experti krok pákistánské vlády kritizují, protože podle nich prohloubí nerovnost v zemi, informovala dnes agentura Reuters.

    Podle Reuters se Pákistán stane jednou z prvních zemí světa, které umožní soukromý prodej vakcín. Většina států očkovací látky dováží a distribuuje prostřednictvím vlád.

  • Johnson chystá opatrný, prý ale nevratný plán uvolňování

    Britský premiér Boris Johnson dnes řekl, že příští pondělí představí opatrný, prý ale nevratný plán uvolňování lockdownu v Anglii. Obsahovat podle něj bude první možné termíny otvírání ekonomiky. Johnson zároveň upozornil, že v populaci je stále velké množství koronaviru.

    „Musíme být velmi rozumní a chceme postup, který je opatrný, ale nevratný,“ řekl dnes Johnson novinářům. „Pokud budeme moci, stanovíme termíny,“ citovala šéfa britské vlády agentura Reuters. Kvůli počtu nových případů infekce však podle něj není možné spěchat. Je také stále příliš mnoho lidí, kteří po nákaze covidem-19 umírají, upozornil Johnson.

  • Brazilci se letošního karnevalu účastní z domova

    Na 200 nejen školních kapel se zúčastní online hudební akce, při které obyvatelé Brazílie slaví tradiční karneval ze svého domova. Masky ani kostýmy ale ani v této době nebudou chybět. Tradiční akce neproběhne kvůli pandemii covidu-19, Brazílie patří mezi nejzasaženější země světa.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy