Hlavní obsah

Izrael poslal rakety na muniční sklad v Sýrii. Podle SOHR zemřelo devět íránských bojovníků

Izraelský nálet na muniční sklad Íránských revolučních gard u Damašku.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Izraelský raketový útok na muniční sklad poblíž Damašku nepřežilo nejméně devět příslušníků patřících k Íránským revolučním gardám, uvedla SOHR. Íránské gardy v Sýrii bojují po boku syrských vojáků.

Článek

Při úterním izraelském raketovém útoku poblíž syrské metropole Damašku bylo zabito nejméně devět provládních bojovníků. Informovala o tom exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Zasažen byl podle ní sklad zbraní patřící Íránským revolučním gardám.

V sektoru Kisva „bylo zabito devět bojovníků patřících k Íránským revolučním gardám nebo k proíránským šíitským milicím”, řekl agentuře AFP ředitel SOHR Ramí Abdar Rahmán. Terčem útoku podle něj byla „skladiště zbraní patřící Íránským revolučním gardám”, které bojují po boku syrských vládních sil ve válce, jež Sýrii pustoší už od roku 2011.

Syrská oficiální tisková agentura informovala, že syrská armáda dvě izraelské rakety mířící do oblasti jižně od Damašku v úterý večer sestřelila. Podle syrských státních médií izraelský nálet zasáhl vojenskou základnu, ale nezpůsobil žádné ztráty na životech.

Bezprecedentní krok 

Izrael předtím projevil znepokojení nad nezvyklými přesuny íránských sil v Sýrii. Izraelské úřady proto vyzvaly civilní obranu v oblasti Golanských výšin k otevření protileteckých krytů a ohlásily mobilizaci části vojenských záloh. Podle izraelských médií jde o bezprecedentní krok od začátku syrské občanské války. Úterní nálet ale Izrael nijak nekomentoval.

Armáda na Golanských výšinách, které Izrael dobyl na Sýrii ve válce z roku 1967, umístila obranný systém přezdívaný Železná kupole (Iron Dome), což vede k předpokladu, že židovský stát očekává útok pozemními raketami či minomety.

Reklama

Související témata:

Doporučované