Hlavní obsah

Její deštník chrání Izrael. Zbrojovka teď ukázala bojové vozítko s „rozumem“

Podívejte se na bojové vozidlo s kulometem na dálkové ovládání z Izraele.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Bezpilotní drony se pro bojové účely užívají stále víc. Chytří roboti ale neútočí jen ze vzduchu. Izraelský státní zbrojař, výrobce protiraketové obrany Iron Dome, má nový vůz s umělou inteligencí a kulometem na dálkové ovládání.

Článek

V podstatě je to pancéřovaný robot s kulometem, co se na svých čtyřech kolech díky možnosti dálkového ovládání přes tablet dostane a zaútočí všude, kde by pro vojáky bylo až moc nebezpečí. Nebo je podpoří ve stávajícím boji například v osvobozování či dobývání problémových městských oblastí. Pomůže také při zásobování předsunutých základen či evakuaci zraněných a civilistů z bojiště.

Nové bojové vozidlo s označením REX MK II z Izraele je navíc i poměrně tiché, má totiž plně elektrický pohon. A k tomu uveze náklad do hmotnosti 1,3 tuny – ukázkové video představuje rozšíření třeba o dron až po různé doplňkové vybavení radary, dalekohledy či druhou palnou zbraní.

„Vozidlo umí i skvěle manévrovat a může se pohybovat v drsném terénu jakéhokoliv typu od štěrkové cesty, přes asfalt po cokoli jiného,“ dodává Rani Avni, zástupce šéfa oddělení pro autonomní systémy zbrojovky Aerospace Industries (IAI).

Izraelci se ve zbraních vyznají. Vozidlo může operovat i samo

Novinka od státní zbrojovky IAI, která vyrobila i takovou známou armádní výbavu jako protiraketovou obranu Iron Dome (Železná kupole) či Davidův prak, má být údajně na nejvyšší úrovni, kterou pozemní bojové vozidlo bez posádky může mít.

REX MK II je totiž doplněný o umělou inteligenci, která se dosud používala především v dronech, které státní podnik také vyrábí. Vozítko proto umí jezdit a skoro celou misi plnit autonomně bez dálkového řízení. Tedy až na hlavní rozhodnutí – kdo je nepřítel a kterým směrem vést palbu.

Je možné, aby autonomní byla i zbraň, ale to je rozhodnutí uživatele.
Rani Avni, zástupce šéfa oddělení pro autonomní systémy IAI

„Je možné, aby autonomní byla i zbraň, ale to je rozhodnutí uživatele. Dnes však není vyspělost systému ani uživatele ještě tak daleko, takže nakonec bude mít prst na spoušti stále voják a zmáčkne ji, pokud to bude nezbytné, na počítači to ale nenechá,“ vysvětluje Avni.

Dálkově ovladatelné, ale i plně autonomní bojové vozidlo z Izraele má mít premiéru na veletrhu obranného průmyslu DSEI 2021 v Londýně, který každoročně představuje poslední novinky v armádních technologiích.

V další dekádě proti sobě uvidíme vojáky, po jejichž bocích budou bojovat robotické systémy.
Rani Avni, zástupce šéfa oddělení pro autonomní systémy IAI

„Všichni jsme už viděli dost sci-fi filmů ukazující roboty bojující s dalšími roboty a já vás mohu ujistit, že v další dekádě proti sobě uvidíme vojáky, po jejichž bocích budou bojovat robotické systémy,“ doplňuje Avni.

Reklama

Doporučované