Hlavní obsah

Já jsem Tchajwanec, řekl Vystrčil v parlamentu v Tchaj-peji

Předseda Senátu Miloš Vystrčil v tchajwanském parlamentu.

Reklama

Předseda Senátu Miloš Vystrčil zabodoval s projevem v tchajwanském parlamentu. Obdržel medaili za parlamentní demokracii.

Článek

Od našeho zpravodaje v Tchaj-peji.

„Já jsem Tchajwanec. Wo shi Taiwan ren.“ Touto větou šéf Senátu Miloš Vystrčil z ODS ukončil svůj projev v Legislativním dvoře, což je název tchajwanského parlamentu. Jeho členové pak vstali, dlouho mu tleskali a někteří nadšením hvízdali.

Vystrčil tak zabodoval s odkazem na legendární projev amerického prezidenta Johna F. Kennedyho z roku 1963 pronesený v Berlíně.

„JFK se tehdy jednoznačně vymezil proti komunismu a utlačujícím režimům a podpořil obyvatele Západního Berlína. Dovolte mi, abych dnes skončil možná skromnějším, ale stejně důrazným prohlášením,“ řekl Vystrčil, aby řekl čínsky „wo shi Taiwan ren“.

V projevu mluvil o obhajobě demokratických principů. „Já jsem přesvědčený, že je povinností každého demokrata podporovat všechny, kdo hájí demokratické principy a někdy za nelehkých podmínek budují demokracii,“ prohlásil.

Od předsedy tchajwanského parlamentu You Si-kuna pak Vystrčil dostal medaili za parlamentní diplomacii. „Kromě udělení medaile předávám panu Vystrčilovi také parlamentní kladívko, abych vyjádřil poděkování za to, že navštívil Tchaj-wan jako zástupce občanů České republiky, a tím přispěl k prohloubení našeho přátelství a spolupráce,“ řekl You Si-kun.

Upozornil, že Vystrčil je prvním zahraničním státníkem, který za posledních 45 let vystoupil na zasedání Legislativního dvora, tedy v tchajwanském parlamentu. Celá akce se proto konala za ohromného zájmů místních i zahraničních médií. Chodby Legislativního dvora byly vyzdobeny fotografiemi Václava Havla, který Tchaj-wan navštívil před 16 lety a je zde mimořádně populární.

Byly zde i snímky Jaroslava Kubery, který návštěvu ostrova plánoval a po jeho smrti se ji rozhodl dokončit Miloš Vystrčil. Kromě fotografií politiků chodby lemovaly i vitrínky s vystavenými českými výrobky, které prozradily, jak nás v cizině vnímají – byla tu becherovka, pivo, kuchyňská prkénka, mýdla a škodovka.

Reklama

Doporučované