Hlavní obsah

Jablonec se zapojí do projektu, který chce rozhýbat děti v mateřských školách

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Jablonec nad Nisou se zapojí do projektu, který chce rozhýbat děti v mateřských školách. Do pilotní části Programu pohybové gramotnosti se v Libereckém kraji zapojí 17 školek, z toho tři jablonecké.

Článek

Dětem v mateřských školách má projekt zajistit nové možnosti rozvoje pohybových dovedností, jablonecká radnice ho podpoří 80 000 korunami, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová.

Náměstek jabloneckého primátora David Mánek (ANO) předpokládá, že pokud se program osvědčí a ze zapojených školek přijdou pozitivní ohlasy, radnice v příštím roce podpoří jeho rozšíření i do dalších školek ve městě. „Svojí podporou chceme zároveň jít naproti místním sportovním klubům, od nichž často slýchám, jak se dnešní online doba neblaze podepisuje na úrovni pohybové zdatnosti dětí. Cíl je tedy jednoznačný – pomoci dětem lépe zvládat základní pohybové dovednosti a koordinaci pohybů, podpořit jejich zdravý růst a vývoj už v raném věku v prostředí mateřských škol,“ dodal Mánek.

Program zvyšování úrovně pohybové gramotnosti vznikl jako reakce na zhoršující se stav pohybových aktivit dětí a mládeže v dnešním online světě. Cílem je ukázat laické i odborné veřejnosti, jak je možné vést děti zábavnou a nenásilnou formou k základním pohybovým dovednostem. „Peníze od města využijí mateřské školy na nákup gymnastické sady pro rozvoj pohybové gramotnosti, metodických materiálů a instruktážního videa. Na semináři se navíc pedagogové naučí, jak s vybavením pracovat, aby dětem zajistili co nejlepší rozvoj pohybových dovedností,“ doplnila mluvčí radnice.

Organizátorem projektu je liberecký spolek Sportimáček. „V Jablonci jsme začali při projektu Běh nás baví spolupracovat s Mateřskou školou Muchomůrka. Proto se právě tato školka stala i naším prvním jabloneckým zájemcem o účast v programu pohybové gramotnosti,“ řekl předseda spolku Sportimáček Pavel Jakubec. Díky podpoře magistrátu se pak pode něj do projektu zapojily další dvě školky. Spolek spolupracuje i s dalšími mateřskými školami v kraji, třeba v Turnově nebo Jilemnici. „V tuto chvíli už zájem přerostl hranice kraje,“ dodal Jakubec.

Reklama

Doporučované