Hlavní obsah

Jaderní vědci posunuli odpočet soudného dne, konec světa je nejblíž za 64 let

Svět je po Trumpově inauguraci méně bezpečný, varují američtí vědci.

 

Reklama

Američtí jaderní vědci se rozhodli posunout symbolické odpočítávání času, který zbývá do soudného dne.

Článek

Nástup Donalda Trumpa do prezidentského úřadu, jeho podpora atomových zbraní a odmítání teorií o klimatických změnách. To jsou hlavní důvody, proč američtí jaderní vědci po dvou letech opět hýbli s ručičkami symbolických hodin, ukazujících, jak blízko je lidstvo ke zničení planety.

Bulletin amerických jaderných vědců varoval, že svět je po Trumpově inauguraci méně bezpečný. Vědci, mezi nimiž je i 15 laureátů Nobelovy ceny, posunuli symbolické hodiny na 11 hodin 57 minut a 30 vteřin. Do dvanácté tak zbývají pouhé dvě a půl minuty.

V sedmdesátileté historii těchto hodin se ručičky podobně přiblížily dvanácté jen jednou – v roce 1953. Poté, co byla úspěšně vyzkoušena vodíková bomba.

V minulosti se hodiny posouvaly kvůli mezinárodním dohodám, testování zbraní, ozbrojeným konfliktům. Tentokrát se posunuly kvůli výrokům jediné osoby. Donald Trump tak ovlivňuje nejen dění na světových trzích, ale i uvažování vědců. Ti při posouvání hodin vzali v potaz i sílící nacionalismus nebo fakt, že lidé stále častěji ignorují vědecké poznatky.

Hodiny soudného dne začali američtí vědci používat v roce 1947. Výchozí pozice jejich ručiček byla sedm minut do dvanácté. Nejblíž se posunuly po zmiňovaném testu vodíkové bomby. Naopak nejdále od dvanácté se ocitly v roce 1991 - s koncem studené války.

Reklama

Související témata:

Doporučované