Hlavní obsah

Jak dostat Česko mezi dvacítku nejvyspělejších zemí? Digitalizací byrokracie, vzkazují průmyslníci

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

„Byrokracie je obrovská. Chceme málo státu, málo zákonů, to by bylo ideální,“ uvedl Andrej Babiš.

Reklama

Zástupci firem vyzvali na brněnském Sněmu Svazu průmyslu a obchodu vládu, aby omezila byrokracii. Pomoci k tomu má digitalizace státní správy. Dále požadují reformu školství se zaměřením na technické obory a větší propojení s praxí. Problémem je ale nedostatek pracovní síly. Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková vidí řešení v automatizaci. Podle premiéra Babiše vláda tyto problémy již řeší.

Článek

Do Brna se sjeli zástupci firem na Mezinárodní strojírenský veletrh. Na tradičním Sněmu Svazu průmyslu a obchodu představili vládě několik návrhů, které mají Českou republiku přivést mezi dvacítku nejvyspělejších zemí. V žebříčku konkurenceschopnosti je Česko v současnosti na 31. pozici.

Za nejdůležitější body považují firmy snížení byrokratické zátěže, podporu exportu a vzdělávání. „Vzdělanost považujeme za klíčovou pro růst ekonomiky. Podporujeme zvýšení platů učitelů, rozvoj lékařských a pedagogických fakult a zejména rozšíření technického vzdělání a zavádění prvků duálního vzdělávání,“ řekl prezident Svazu průmyslu Jaroslav Hanák. Změna vzdělávacího systému je podle ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové otázka minimálně jedné generace.

Předseda vlády Andrej Babiš s většinou požadavků souhlasí. „Byrokracie je obrovská. Chceme málo státu, málo zákonů, to by bylo ideální,“ uvedl Andrej Babiš. Podle Novákové je ke snížení byrokracie potřeba zefektivnit legislativní procesy. „Nové zákony musí kontrolovat úředníci, jinak nemají smysl. Těch je v současnosti málo a je potřeba přijímat do státní správy nové,“ řekla Nováková. Pomoci má i digitalizace státu. „Hodláme zavádět legislativu, která bude papírovou byrokracii odbourávat,“ dodala.

Všichni tři se shodli, že ke zlepšení situace je potřeba nových pracovních sil. „Dnes nám může změnu přivést pouze masivní robotizace a automatizace,“ řekla Nováková. Některé profese mají zastoupit pracovníci ze zahraničí. „Potřebujeme 50 tisíc kvalifikovaných Ukrajinců a Srbů, abychom nemuseli odmítat zakázky,“ uvedl Hanák.

Jubilejní 60. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu na brněnském výstavišti potrvá do pátku. Účastní se ho 1 650 vystavovatelů z dvaatřiceti zemí. Součástí je i výstava 100ries, která má připomenout nejlepší výrobky československé historie. Návštěvníci tak uvidí například lokomotivu Stříbrný šíp, letoun L-13 Blaník nebo dvě generace traktoru Zetor. Hlavním tématem letošního ročníku veletrhu je digitalizace a automatizace.

Reklama

Doporučované