Hlavní obsah

Jak fungují candy shopy? Lákají děti na sladkosti za 900 korun

Honest Guide: Sladkosti, které při placení poměrně zhořknou. Za dva kusy cukrátek necháte v centru Prahy třeba stejně jako my i 120 Kč.Video: Janek Rubeš, Honza Mikulka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vyrostly v centru města jako houby po dešti, během karantény měly zavřeno, i když mohly být otevřené - řeč je o tzv. candy shopech.

Článek

Vy si jich možná ve městě nevšimnete, vaše děti ale zaručeně ano. Obchodů nabízejících sladkosti v posledních několika letech výrazně přibylo. Cukrátka si vkládáte do pytlíčku, který vám následně u pokladny zváží – a často právě až tady zjistíte, že cena těchto sladkostí vychází někde i na 900 Kč za kilogram.

Jeden z mnoha obchodů nabízejících sladkosti na váhu. Výstavka v sudech je z nějakého důvodu běžná prakticky pro všechny z nich.

Dostat se se sladkostmi na tuhle cenu pak není vůbec těžké. My sami jsme si vzali dvě typická cukrátka – jahůdku a banán – a jen za tyto dvě položky jsme v obchodě nechali 122 korun.

Nejčastější produkt, který zahlídnete ve výloze těchto obchodů - banán a jahoda. Koupit si vaničku jahod nebo trs banánů by asi bylo levnější, ale děti chtějí cukrátka, že?

S takovouto cenou sladkosti rázem trochu zhořknou. Jenže jak jsme sami byli několikrát svědky, děti sladkosti chtějí. Rodina, která seděla během filmování této epizody vedle nás, nechala v obchodě za bonbony 12 eur (asi 310 Kč).

Jaká je alternativa? My jsme se vydali do nedalekého supermarketu, kde jsme za 120 korun nakoupili rovnou 5 balíčků bonbonů. Za půlkilové balení gumových medvídků jsme v obchodě nechali 49 Kč, kdybychom si stejné množství gumídků koupili v jednom ze zmíněných candy shopů, vyšlo by nás na bezmála 400 Kč.

Pokud si ale vaše děti chtějí nabírat bonbony samy do pytlíčku, i takovou alternativu pro vás máme. V obchodě se sladkostmi v Pasáži Světozor jsme si takhle koupili za stejnou cenu rovnou 3 plněné kornouty s cukrátky - celkem 1,5 kilogramu za cenu 122 Kč.

Stejná cena, různé množství, 3 různé alternativy.

Sami jsme byli dokonce svědky toho, kdy prodejce v jednom z těchto ‚‚specializovaných‘‘ obchodů jen vysypal obyčejná cukrátka ze supermarketu do svých sudů a s tučnou přirážkou prodával.

Sortiment je často stejný, neočekávejte v těchto obchodech něco kvalitativně nadřazeného klasickým cukrátkům ze supermarketu.

Aby tyto obchody dostaly vaše děti dovnitř, nevyužívají k tomu pouze výlohu plnou sladkostí - o jejich pozornost usilují i na sociálních sítích. A to konkrétně za pomoci influencerů, kteří se zaměřují na malé děti.

Víte, koho vaše děti sledují na sociálních sítích?

Mimochodem během karantény mohly být tyto obchody otevřené, přesto byla většina z nich zavřená. A bonbony? Ty tam po většinu času ležely pouze přikryté pytlem. Po znovuotevření se prodávají dál, některé obchody nasadily 30% nebo 50% slevy.

Během karantény bylo zavřeno, sladkosti v sudech ležely dál, jen přikryté pytlem. Nyní se dál prodávají.

Obchody nyní nabízejí na své sladkosti slevy - v tomto případě pak tedy vyjde kilo sladkostí jen na 630 korun místo původních 900 Kč/kg.

Nechceme vás od nákupu sladkostí nikterak odrazovat, pouze vás chceme ušetřit šokovaného pohledu u pokladny. Sami se rozhodněte, kolik cukrátek si za svých 122 korun koupíte.

Závěrem bychom vás rádi požádali o hlasování v anketě, díky kterému bychom chtěli rozseknout letitý problém mezi námi dvěma - jsou lékorky nejlepší cukrátka na světě, nebo je to naopak velký palec dolů?

Anketa

Jsou lékorky nejlepší cukrátka na světě?
Miluju! Ano! To je moje!
30,7 %
Ehm... Ne.
65,4 %
Jdu to zkusit, za chvíli se vrátím a budu hlasovat znovu.
3,9 %
Celkem hlasovalo 13771 čtenářů.

Děkujeme za vaši pomoc, a pokud jste tak neučinili, doporučujeme pustit si video v úvodu článku pro víc šťavnatých záběrů. Cukru zdar!

Reklama

Doporučované