Hlavní obsah

Jak fungují opatření? Blatný slíbil, že ukáže data

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Reklama

Ministr zdravotnictví Jan Blatný slíbil opozici, že na začátku příštího týdne předloží potřebná data, jak fungují nastavená opatření.

Článek

Ministr zdravotnictví se ve středu večer sešel se zástupci Pirátů a STAN, se kterými řešil efektivitu nastavených vládních opatření a testování ve školách. Jak šéf Pirátů Ivan Bartoš, tak šéf hnutí STAN Vít Rakušan ministru navrhovali několik změn v současných opatřeních, které bude ve čtvrtek projednávat vláda.

Konkrétně se podle Rakušana jednalo o tom, aby lidé mohli napříč okresy cestovat k vlastním nemovitostem, nebo o zrušení povinnosti nosit roušku na prázdné ulici.

Další bod jednání se vedl ohledně testování ve školách. Podle opozičních stran je potřeba, aby plánované testování ve školách mělo jasná pravidla a testovalo se nejméně invazivními antigenními testy.

Podle Rakušana však Blatný s těmito návrhy nesouhlasil. Ministr však reagoval pozitivně na další požadavek – zaslání dat o tom, jak se na vývoji epidemie projevila opatření zavedená od začátku března.

„Ministr Blatný slíbil, že nám v pondělí zašlou potřebná data. Opatření, která se na jejich základě ukážou jako neúčinná, budeme chtít zrušit: předpokládáme to například u omezení vycházení do přírody jen na území obce, nebo nošení roušek tam, kde nejsou žádní lidé,“ uvedl po jednání Ivan Bartoš. Data po ministrovi žádá také koalice Spolu představitelů ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.

Rakušan následně uvedl, že vláda na jejich požadavek zhodnotí očkovací strategii. Opoziční strany také ministra žádaly, aby se vláda zaměřila na testování ve firmách a zvýšila tam frekvenci testů na dvakrát týdně.

Podle opozičních politiků by se stát měl zaměřit na jejich kvalitu a měl by přispívat i více peněz, aby firmy nekupovaly ty nejlevnější, které jsou méně kvalitní. Místo příspěvku z veřejného zdravotního pojištění by podle předsedy Pirátů mohl vzniknout speciální fond.

S ministrem se ve středu setkala také koalice Spolu představitelů ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Ta rovněž po Blatném žádala data o efektivitě nastavených opatření a žádala také o informace o tom, jak vláda chystá návrat do škol. Podmínkou by podle představitelů koalice Spolu mělo být připravené testování, ukončené očkování učitelů a zejména zlepšení epidemické situace.

Reklama

Doporučované