Hlavní obsah

Jak je možné, že je prezident dehydratovaný? Na Hradě zřejmě není stálý lékař

Foto: hrad.cz

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

Prezident Miloš Zeman skončil už poněkolikáté kvůli svému zdravotnímu stavu v pražské vojenské nemocnici. Seznam Zprávy zjišťovaly, zda má prezident zdravotní péči k dispozici na zámku v Lánech nebo na Pražském hradě.

Článek

Prezident Miloš Zeman tráví čtvrtý den v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Během doby, kdy je ve funkci, je ve střešovické nemocnici už poněkolikáté.

Veřejnost se o zdravotním stavu prezidenta dozví vždy pouze písemným vyjádřením Hradu, a to s časovou prodlevou. Pryč jsou časy, kdy se veřejně mluvilo na tiskových konferencích o zdraví prvního českého prezidenta Václava Havla. A kdy s novináři o svém zdravotním stavu mluvil on sám nebo prostřednictvím svých lékařů.

Vyšetření prezidenta Zemana tento týden v nemocnici nezjistilo žádné problémy, jež by hlavu státu ohrožovaly na životě. Potvrdil to po několika dnech Hrad. Šestasedmdesátiletý prezident trpí dehydratací a mírným vyčerpáním.

Pokud vím, žádný deponovaný lékař na Hradě nebyl a není.
Martin Holcát, někdejší šéf Zemanova lékařského konzilia

„U starých lidí je nejčastější příčinou to, že prostě moc necítí pocit žízně a málo pijí,“ řekl Seznam Zprávám prezident České lékařské komory Milan Kubek. To je obecně u seniorů nejčastější důvod dehydratace.

Fakt, že prezidenta trápí dehydratace, není nic nového. Už například v roce 2019 Ústřední vojenská nemocnice na tento problém upozornila. „S potěšením můžu oznámit, že jsme nenalezli žádné chorobné stavy. Byl velmi důkladně vyšetřen a až na mírné známky dehydratace a určité únavy, jsme nenašli žádný zdravotní problém,“ řekl před dvěma roky ředitel Ústřední vojenské nemocnice Jaroslav Zavoral.

Podle tiskové zprávy se tento týden jednalo o plánovaný nástup do nemocnice. Lékaři Zemanovi provedli CT, sonografii a krevní odběry.

„Zmíněná vyšetření nezjistila žádné onemocnění nebo jakékoliv jiné problémy, které by prezidenta republiky ohrožovaly na životě. Zeman podle zjištění lékařů trpí dehydratací a mírným vyčerpáním. Nadlimitní hodnoty nebyly zjištěny u cukrovky, přetrvává neuropatie dolních končetin, jak už je známo delší čas,“ napsal mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Seznam Zprávy proto zjišťovaly, zda se o prezidenta někdo po zdravotní stránce systematicky na zámku v Lánech nebo na Pražském hradě stará. Právě proto, aby se předcházelo například zmíněné dehydrataci.

Co je dehydratace

Z lékařského hlediska představuje narušení homeostázy, tedy vnitřní rovnováhy organismu v důsledku snížení obsahu vody v těle – suchá pokožka, hustá krev zhoršující cirkulaci. Normální množství tělesné vody kolísá mezi 60 a 70 % tělesné hmotnosti dle věku a pohlaví. Snížení nastává v důsledku nevyváženosti příjmu a výdajů vody, například nedostatečným příjmem dostatečně kvalitní vody, nebo přílišným výdejem vody, který není patřičně vyvážen příjmem – například při žaludečních a střevních problémech.

Zvláštním případem vysokého výdeje je polyurie, která provází ledvinové onemocnění nebo diabetes, jímž prezident trpěl. Dehydratace způsobená při manifestaci diabetu není způsobena nízkým příjmem tekutin, naopak při nerozpoznaném diabetu člověk vypije i 5 litrů za den. Tělo se zbavuje močí přebytečné glukosy v krvi, která při koncentraci více než 10 mmol/l překročí tzv. ledvinový práh. Ledvina pak není schopna glukózu v krvi zadržet a ta s sebou strhává vodu. Čím vyšší glykémie, tím je tělo dehydratovanější.

Dehydratace může být životu nebezpečná a je příčinou smrti u mnoha nemocí, zejména silných průjmových onemocnění.

Zdroj: wiki

Ústřední vojenská nemocnice, která s prezidentem nejvíce v posledních letech spolupracuje, žádný zdravotní personál v Lánech nebo na Hradě nemá. „Zdravotní personál poskytuje zdravotní péči pouze v ÚVN,“ napsala v SMS zprávě stručně mluvčí nemocnice Jitka Zinke.

Zda má prezident Zeman v Lánech nebo na Pražském hradě k dispozici zdravotnický personál, se Seznam Zprávy ptaly také mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka a kancléře Vratislava Mynáře. Mluvčí neodepsal a Mynář reagoval otázkou. „Seznam Zprávy?,“ napsal v SMS zprávě bez zdůvodnění, co tím myslel.

Před časem ale Hrad zařadil Seznam Zprávy spolu s dalšími médii na soupis sdělovacích prostředků, s nimiž odmítá komunikovat.

V posledních letech skončila spolupráce s několika lékaři, kteří se o prezidenta starali a dnes už o zdravotním stavu prezidenta nic neví. „Pokud vím, žádný deponovaný lékař na Hradě nebyl a není. To plnili lékaři z Homolky a dříve z Motola,“ napsal v SMS zprávě Seznam Zprávám Martin Holcát, exministr zdravotnictví a někdejší šéf Zemanova lékařského konzilia.

Seznam Zprávy mluvily i s několika dalšími lékaři, kteří v minulosti spolupracovali s prezidentem Zemanem. V posledních letech jsou ale podle svých slov úplně odříznuti od informací a odkazují buď na mluvčího prezidenta nebo na Ústřední vojenskou nemocnici. Ukazuje to tedy na fakt, že o zdravotním stavu prezidenta ví jen úzký okruh vybraných lidí.

Zeman byl ve vojenské nemocnici v posledních letech několikrát. Loni mu tady operovali zlomenou ruku, kterou si zranil při pádu. O rok dříve zůstal v nemocnici čtyři dny na rekondičním pobytu. Vojenští lékaři mu také například vyšetřili sluch.

Letos byl v Ústřední vojenské nemocnici očkován proti koronaviru. Vakcinaci spojil s preventivní prohlídkou. Dlouhodobě se prezident léčí s neuropatií nohou a cukrovkou. Kvůli potížím s nohama začal letos používat invalidní vozík.

Reklama

Doporučované