Hlavní obsah

Jak mohla vypadat Praha? Prokopaná Letná nebo mrakodrap na Albertově. Porovnejte nerealizované návrhy s realitou

Další díl pořadu Kultura Terezy Willoughby.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

Desítky návrhů známých architektů zpracovávají podobu míst jako Staroměstské náměstí, Můstek, Albertov nebo oba břehy pražského nábřeží. Prošli jsme známá místa a vyzkoušeli, jak by jim návrhy slušely.

Článek

Nuselský most mohl stát už za první republiky, Petřín a Kampu jsme mohli mít spojenou asfaltem a Letnou s centrem zase obřím příkopem. Podobnými návrhy se zabývá Klára Brůhová v knize Pražské vize. Historička architektury působí na Ústavu dějin a teorie architektury na FA ČVUT v Praze.

Do nové publikace vybrala vizuálně nejzajímavější nebo ve své době nejkontroverznější projekty. Největší prostor je věnovaný centru města, konkrétně náměstí Republiky, Staroměstskému a Václavskému náměstí nebo Malé Straně. „Právě tato území se totiž nejčastěji dostávají do hledáčku architektů a urbanistů coby prostory pro novou a reprezentativní výstavbu, která by korunovala proměnu Prahy z dříve provinčního města v metropoli evropského formátu,“ píše autorka. Jak by konkrétní místa mohla vypadat sledujte ve videu.

Rozhovor je součástí pořadu Kultura Terezy Willoughby. V premiéře jej vysíláme každou neděli od 20:30 hodin na celoplošné Televizi Seznam. Jak ji naladit, poradí praktický návod.

Reklama

Doporučované