Hlavní obsah

Jak natočit film o smrti určený dětem, ukázal v Berlíně český student

Rozhovor s režisérem soutěžního filmu v sekci Generace na letošním Berlinale.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

Světová premiéra krátkého filmu Pouštět draka v sekci Generation je nejdůležitějším českým zástupcem na věhlasném berlínském filmovém festivalu. Natočil ho student FAMU Martin Smatana.

Článek

„Od určitého věku se děti ptají na existenciální věci. Odkud se vzaly a kde budou, až umřou. Můj film jim může dát nenásilnou formou odpověď,“ popisuje Martin Smatana téma svého snímku, kvůli kterému sám pouštěl draka v Praze na Petříně. „Museli jsme si zopakovat, jak se chová.“

České animaci se na festivalu v německé metropoli daří. Hned na začátku ocenila European Children's Film Association snímek Kateřiny Karhánkové Plody mraků. Dostal takzvanou Cenu cen, o kterou soutěží vítězové různých filmových festivalů. V Berlíně se uděluje proto, že program tamějšího festivalu obsahuje opravdu významné soutěžní sekce filmů pro děti.

Právě v sekci s názvem Generace soutěží česko-slovenský krátký film Pouštět draka od Martina Smatany. Byl vybraný mezi 16 finalistů z 2600 filmů z celého světa. Mladý režisér se na Berlinale představil už podruhé.

Jak má podle něj vypadat dobrý film pro děti? A proč je vůbec začal sám točit? Sledujte ve videu výše.

Reklama

Doporučované