Hlavní obsah

Jak ochránit Brdy před přívalovými povodněmi? V lesích vznikají malé nádrže

Nové retenční nádrže v Brdech.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zadržet více vody v brdských lesích, zvýšit biodiverzitu lokality a především chránit okolní obce i zásoby pitné vody před povodněmi v době přívalových dešťů. To jsou hlavní důvody, proč v lesích Chráněné krajinné oblasti Brdy Vojenské lesy a statky ČR postavily tři malé vodní nádrže. Další dvě by pak měly přibýt v nejbližší době.

Článek

V brdských lesích aktuálně vyrostly tři nové malé nádrže. V katastru Jince v Brdech vojenské lesy postavily novou nádrž Pazderka s kapacitou 3 000 kubických metrů, v lokalitě Bahna pak vznikla kaskáda dvou vodních děl na přítoku Ledného potoka o celkové kapacitě 20 tisíc kubických metrů.

Podle Martina Chytrého, ekonoma divize Hořovice VLS, umožní dvě nádrže vybudované v oblasti zvané Bahna v době povodní snížit průtoky na řece Klabavě, a tím zamezit těm největším škodám. „Dvacet tisíc kubických metrů není z celkového pohledu velký objem, ale v kritické době i tento objem dokáže pomoci v povodňových situacích, které trvají poměrně krátce,‘‘ vysvětluje Chytrý.

Obě nádrže jsou navíc vybaveny i bezpečnostním přelivem. Pokud se naplní, voda z nich začne přetékat do okolí. Odtok se tím zpomalí a do Ledného potoka, jednoho z přítoků Klabavy, se dostane až za několik hodin.

„Ve všech případech se jedná o retenční nádrže, které mají primárně zachytit vodu z přívalových dešťů a bránit podbrdské obce před povodněmi. Mimo to budou sloužit také jako napajedla pro zvěř, požární nádrže a počítáme také se zvýšením biodiverzity lokality,“ vysvětlil ředitel divize Hořovice Petr Švadlena.

Podle jeho slov brdská lesnická divize Vojenských lesů připravuje v rámci programu Živá voda VLS projekty na výstavbu dalších dvou vodních nádrží – prvním z nich bude vodní nádrž Klášterka na jednom z přítoků potoka Rezerva nad Strašicemi a druhou vodní nádrž Hejl v povodí Podlužského potoka.

„Ve všech případech se jedná o drobná vodní díla s konstrukcí, která citlivě zapadá do lokality a jejich hlavním cílem je udržet vodu v lese,“ doplnil ředitel Švadlena. Na financování staveb státní podnik využil dotace z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova.

Cílem programu Živá voda VLS je v období klimatických změn zadržet v přírodních lokalitách více vody a zvýšit tak jejich biodiverzitu. Celkem VLS v šesti lokalitách v Čechách i na Moravě plánují do drobných vodních děl investovat více než 100 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované