Hlavní obsah

Vojenské Brdy se otevírají běžkařům. Desítky kilometrů cest zůstanou bez štěrku

Brdy se otevírají běžkařům.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Někdejší vojenský újezd Brdy je od letošní sezony více přátelský k běžkařům. Po dohodě s Vojenskými lesy a statky se stanovilo 75 kilometrů cest, které nebudou ošetřeny zimní údržbou. A budou tak k dispozici lyžařům.

Článek

V minulosti si běžkaři stěžovali právě na to, že kvůli posypu nemohou v některých místech jezdit.

Letos si tak nově na mapě může každý milovník zimních stop najít trasy, které nebudou ošetřeny vůbec, ty, které budou pouze pluhovány, ale také komunikace, které budou ošetřeny, a to včetně posypu.

„Bohužel se nacházíme v té samé situaci jako vloni. Nemáme nástroj, jakým bychom mohli efektivně a koncepčně řešit nejen aktuální požadavky běžkařů, ale i jiné problémy související s rozvojem turismu v Brdech,“ uvedl již dříve starosta Příbrami Jindřich Vařeka.

Stejně jako minulý rok proto město vyvinulo iniciativu s cílem zajistit dohodu s Vojenskými lesy a statky (VLS), zastupujícími vlastníky pozemků, a Správou CHKO Brdy, jako orgánem ochrany přírody, ohledně zimní údržby brdských komunikací.

„Podle návrhu upravíme údržbu komunikací s ohledem na naši hospodářskou činnost. Provedeme mimořádná opatření a změnu zimní údržby se zřetelem na ochranu přírody,“ komentoval to ředitel VLS Petr Švadlena.

Vojenský újezd Brdy byl zrušen k 1. lednu 2016, současně zde vznikla chráněná krajinná oblast Brdy.

Reklama

Doporučované