Hlavní obsah

Jak Peking zmizí za pár minut. Podívejte se, co dělá smog v čínské metropoli

Zatímco na začátku záznamu je město jasně vidět, ve smogu už lze jen těžko rozeznat pouhé siluety budov.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Obyvatele čínské metropole trápí silné znečištění. Město doslova mizí před očima.

Článek

Brit vystupující na Twitteru jako Chas Pope uveřejnil časosběrné video z Pekingu, ve kterém ukazuje, jak během dvaceti minut zavalila město šedá mlha. Metropoli sužuje smog.

Se znečištěním se hlavní město Číny potýká již od října, situace je v posledních týdnech kritická a potrvá až do 8. ledna, kdy meteorologové v oblasti očekávají příchod studené fronty.

Zavírají dálnice i školy

Úřady vydaly pro Peking 16. prosince výstrahu nejvyššího stupně. Podle té by neměly vůbec vyjíždět starší automobily, které vypouštějí velké množství výfukových plynů. Kvůli nízké viditelnosti zůstaly zavřené některé dálnice a byla zrušena řada letů. Na základě výstrahy se zavřely i některé školy.

Nízká viditelnost, šedohnědá mlha a rouška přes ústa. Obyvatelé Pekingu tak žijí již několik měsíců.

Přestože se čínská vláda snaží dlouhodobě bojovat proti spalování tuhých paliv, která jsou jedním z hlavních příčin znečištění, v Pekingu se to nedaří. Ovzduší ve městě ovlivňují výfukové plyny, ale i povětrnostní vlivy a geografická poloha nedaleko hor.

Se špatným ovzduším se nepotýká jen Peking. Vláda proto v úterý vydala zcela poprvé nejvyšší výstrahu pro celou zemi. Například upozornila, že na severu Číny se viditelnost sníží na pouhých padesát metrů.

Reklama

Související témata:

Doporučované