Hlavní obsah

Jak perou kosmonauti prádlo? Hodí ho do zásobovací rakety a nechají shořet v atmosféře

Rozhovor se Sergejem Krikaljovem - ukázka. Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Rozhovor se Sergejem Krikaljovem, který na svých misích na oběžné dráze strávil 803 dní a patří mezi nejuznávanější kosmonauty světa.

Článek

Ve vesmíru strávil v součtu víc než dva roky, během nich osmkrát vystoupil do volného prostoru.

Na špičce je Sergej Konstantinovič Krikaljov i v počtu letů, na něž byl vyslán. Mezi kosmonauty je současné maximum sedm, Rus Krikaljov jich má za sebou šest. Během misí strávil na oběžné dráze 803 dní, jen dva další kosmonauti zatím zvládli víc.

„Samozřejmě, nejlepší na tom vždy byl bezpečný návrat domů,” vzpomíná kosmonaut, který létal pod vlajkou Sovětského svazu i Ruska.

Ale kdyby mu to prý někdo ještě dnes nabídnul, rád se na orbitu Země vrátí. „Pokaždé jsem věděl, že se mi po vesmíru bude stýskat hned, jak dosedneme na Zemi,” říká Krikaljov.

Vypadá, že by let stále fyzicky zvládnul - i když mu je už skoro 60 let.

Mir i Mezinárodní vesmírná stanice

Za 17 let aktivní kariéry kosmonauta toho Krikaljov stihl opravdu dost.

Na vesmírnou stanici Mir se prvně dostal v roce 1988, už při svém druhém letu na ní strávil 311 dní v kuse. Později byl také součástí společných rusko-amerických misí, které v 90. letech kompletovaly Mezinárodní vesmírnou stanici.

V roce 1998 pak byli společně s Američanem Robertem Cabanem první, kdo vstoupili na její palubu a společně zapnuli světla v americkém modulu Unity.

Kosmonaut, který je dnes jedním z šéfů ruského Střediska přípravy kosmonautů J. A. Gagarina u Moskvy, přijel do Prahy při příležitosti 60. výročí vypuštění sondy Sputnik 1.

Pokřtil stříbrnou minci, kterou k výročí vydává Česká mincovna.

Na první, krátkou část rozhovoru se Sergejem Krikaljovem se podívejte ve videu nad článkem, celý rozhovor přinesou Seznam Zprávy o víkendu.

Reklama

Související témata:

Doporučované