Hlavní obsah

Jak porazit Čunka? Lídr Trikolóry chce zastavit stavbu meganemocnice

Foto: Seznam Zprávy

„Megalomanský projekt nové nemocnice v Malenovicích je po ekonomické i medicínské stránce absolutně nesmyslný,“ komentuje lékař Jaromír Bernátek jedno z klíčových volebních témat.

Reklama

Ve Zlínském kraji lze očekávat zajímavý volební souboj. Točit se bude zřejmě především okolo chystané stavby nové nemocnice za osm miliard, kterou prosazuje hejtman Jiří Čunek. Podle jiných politiků je ale celý plán absurdní.

Článek

Lídrem koaliční kandidátky Trikolóry, Soukromníků a Nezávislých pro podzimní krajské volby ve Zlínském kraji bude, jak v úterý uskupení oznámilo, lékař Jaromír Bernátek. Voličům chce nabídnout alternativu vůči současnému lidoveckému vedení Zlínského kraje. V roce 2016 utvořili Soukromníci společnou kandidátku se Svobodnými, v krajských volbách tehdy získali čtyři mandáty.

Jako lékař i primář se Bernátek v minulosti podílel na vybudování pracoviště nukleární medicíny a PET centra v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně. Nyní je primářem stejného oddělení v Nemocnici Kyjov na Hodonínsku a předsedou Okresního sdružení České lékařské komory ve Zlíně. „Vývoj politických událostí ve Zlínském kraji v posledních letech mne přiměl k tomu, že jsem se rozhodl kandidovat v letošních krajských volbách a nabídnout občanům našeho kraje zřetelnou alternativu vůči současnému, pro mne nepřijatelnému stylu vládnutí,“ řekl Bernátek.

Foto: krajský úřad Zlín

Takto má vypadat nová nemocnice.

„Zastavíme megalomanský plán nové nemocnice“

Volební prioritou koalice bude podle něj okamžité nastartování investic do zdravotnictví. „Ihned spustíme komplexní modernizaci Krajské nemocnice T. Bati v jejím současném areálu a zastavíme megalomanský projekt nové nemocnice v Malenovicích, který je po ekonomické i medicínské stránce absolutně nesmyslný. Ukončíme přípravu na sloučení všech čtyř okresních nemocnic a posílíme kvalitu a dostupnost zdravotní péče pro všechny obyvatele našeho kraje. K tomuto účelu vypracujeme novou koncepci krajského zdravotnictví, která bude odpovídat současné době a která kraji stále chybí,“ uvedl Bernátek.

Foto: krajský úřad Zlín

Předpokládané náklady činí 7,5 až 8 miliard. Opozice i část koalice se bojí, že budou mnohem vyšší.

Hlasovali pro nemocnici, ODS se jich chce zbavit

Stavba nové nemocnice, kterou prosazuje hejtman Jiří Čunek, bude ve Zlínském kraji jedním z klíčových volebních témat. Například regionální rada ODS již vyzvala své dva krajské zastupitele Jana Pijáčka a Stanislava Devátého, aby se vzdali svých mandátů. Důvodem je právě jejich hlasování pro stavbu nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích. Zlínská regionální rada ODS považuje osmimiliardový projekt, který prosazuje hejtman, za rozpočtově nezodpovědný. Od hlasování svých zastupitelů se v prohlášení distancovala a varovala, že se necítí dál vázána koaliční smlouvou. Kraj vede koalice lidovců, hnutí ANO, STAN a ODS.

„Zavazovat rozpočet kraje za současné situace k mnohamiliardovým výdajům je rozpočtově nezodpovědné. Počkat s rozhodnutím do podzimu byl minimální požadavek ODS. Projekt nemá ani koaliční podporu, ani širší politickou podporu, není součástí krajské koncepce rozvoje zdravotnictví a není ani součástí koaliční smlouvy,“ uvedl předseda regionálního sdružení ODS Stanislav Blaha. Pijáček a Devátý podle regionální rady ODS hlasováním vyjádřili jen svůj osobní názor, který je v rozporu s politickým názorem ODS.

„Oba zastupitelé zvolení za ODS politické stanovisko ODS znali. ODS je tudíž nadále nepovažuje za zastupitele reprezentující politické zájmy ODS a vyzývá je, aby se vzdali svého mandátu zastupitele Zlínského kraje. Regionální rada zároveň vyzývá Jana Pijáčka, aby zvážil své setrvání v řadách ODS,“ uvedla rada. Vzhledem k tomu, že je projekt v rozporu s koaliční smlouvou, necítí se ODS nadále smlouvou vázána.

Stavbu nové nemocnice, která dlouhodobě vyvolává rozbroje, podpořili také opoziční zastupitelé SPD a jeden zastupitel opoziční ČSSD. Koalice nebyla jednotná, proti bylo dlouhodobě koaliční hnutí ANO.

Pijáček i Devátý stavbu nemocnice podpořili již při hlasování v prosinci. Zastupitelé o nemocnici hlasovali znovu, protože ministerstvo vnitra vyzvalo kraj, aby zastupitelstvo znovu věc projednalo kvůli možnému porušení zákona o krajích. Hejtman totiž v prosinci nečekaně navrhl hlasování o nemocnici na konci programu zasedání zastupitelstva.

Řada opozičních zastupitelů i členové ANO vyjádřili obavy, zda kraj bude mít na investici, která podle některých bude vyšší než osm miliard korun, v době, kdy může přijít finanční krize kvůli dopadům epidemie koronaviru. Mnozí zastupitelé míní, že tak významná investice by se neměla schvalovat těsnou většinou, nýbrž by se mělo počkat po podzimních krajských volbách. Podle hejtmana kraj na nemocnici částečně našetří, vezme si také úvěr, který zvládne splácet.

Foto: krajskýá úřad Zlín

Podle hejtmana Čunka je stavba nové nemocnice levnější a po všech stránkách výhodnější než renovace Krajské nemocnice Tomáše Bati.

Opozice i část koalice se bojí nákladů na nemocnici

Zastupitelé Zlínského kraje před několika dny opět těsně schválili stavbu nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích. Pro projekt za předpokládaných osm miliard korun zvedlo ruku 23 zastupitelů z 42 přítomných. Stejným počtem hlasů jej nechali projít už loni v prosinci.

Hejtman Jiří Čunek, který stavbu nemocnice prosazuje, tehdy bod nečekaně navrhl na konci programu zasedání zastupitelstva. Ministerstvo vnitra později vyzvalo kraj, aby krajské zastupitelstvo znovu věc projednalo kvůli možnému porušení zákona o krajích.

Pro schválení byla potřeba jednoduchá většina všech zvolených zastupitelů, tedy nejméně 23 hlasů. Tolik zastupitelů hlasovalo pro nemocnici rovněž v prosinci, ovšem z tehdejších 38 přítomných. Pro novou nemocnici byli nyní stejně jako v prosinci zástupci KDU-ČSL, STAN, SPD, dva zastupitelé z ODS a jeden z ČSSD. Proti bylo hnutí ANO, komunisté, sociální demokraté a Svobodní a Soukromníci. Proti bylo dnes 18 zastupitelů, jeden se zdržel hlasování.

Koalici tvoří lidovci, hnutí ANO a STAN a ODS, v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu má 29 křesel. V opozici jsou ČSSD, KSČM, Svobodní a Soukromníci a SPD.

Podle Čunka by nemocnice měla stát osm miliard korun, kraj na ni našetří čtyři miliardy, z toho dvě miliardy již má, na tři miliardy si vezme úvěr a miliardu investuje zlínská nemocnice do vybavení. Podle hejtmana nemocnice nakoupila přístroje asi za 300 milionů korun, z nichž velká část bude použita v nové nemocnici. Další peníze nemocnice získá prodejem budov v současném areálu. Dva roky by měla trvat příprava a tři roky by se mělo stavět.

Řada opozičních zastupitelů i členové ANO vyjádřili obavy, zda kraj bude mít na investici, která podle některých bude vyšší než osm miliard korun, v době, kdy může přijít finanční krize kvůli dopadům epidemie koronaviru. Mnozí zastupitelé míní, že tak významná investice by se neměla schvalovat těsnou většinou, nýbrž by se mělo počkat po podzimních krajských volbách. „Všichni pořád vidí svůj domácí rozpočet, že když si vezmou úvěr, tak musí přemýšlet, jestli nebudou nemocní, neztratí zaměstnání nebo někdo neumře, zda si to sousto mohou dovolit. Kraj prostě neumře, neumře ani stát, ani obec. Byť se ta investice zdá gigantická, tak náš rozpočet je 14 miliard korun,“ řekl po hlasování hejtman. Kraj podle něj vždy zvládne splácet 200 milionů korun ročně. Nevidí důvod s projektem dále čekat.

Foto: krajský úřad Zlín

Řada opozičních zastupitelů i členové ANO vyjádřili obavy, zda kraj bude mít na investici, která podle některých bude vyšší než osm miliard korun, v době, kdy může přijít finanční krize kvůli dopadům epidemie koronaviru.

Někteří zastupitelé prosazovali rekonstrukci stávajícího areálu, Čunek již dříve uvedl, že by to trvalo déle a stálo více, omezilo by to výkon nemocnice. „V Baťovce jsem se taky narodil, taky ji mám rád. Ale tak se Tomáš Baťa zcela jistě na svět nedíval. Co je výhodnější pro občany, co je modernější, co poskytuje větší užitnou hodnotu, komfort, to bychom měli dělat, tou cestou jdeme,“ uvedl hejtman.

„Zlínský kraj musí rozumně investovat, ne dělat zbytečné, nedomyšlené a násilné změny, nesmí bořit to, co funguje, a vyhazovat tak peníze daňových poplatníků z okna. Uděláme vše pro to, aby se i náš kraj co nejdříve vrátil do normálních kolejí a ustál dopady pandemie covid-19,“ stojí si za svým lídr koaliční kandidátky Trikolóry, Soukromníků a Nezávislých Bernátek.

Foto: krajský úřad Zlín

„Zlínský kraj musí rozumně investovat, ne dělat zbytečné, nedomyšlené a násilné změny,“ říká lékař Bernátek.

Gazdík jedničkou STAN

Lídry kandidátek pro krajské volby už oznámily i další strany, hnutí a volební koalice. Lídrem kandidátky ANO bude náměstek hejtmana pro ekonomiku Jiří Sukop. Jedničkou ČSSD bude krajská zastupitelka Taťána Valentová Nersesjan. Občanské demokraty povede bankovní manažer Lubomír Traub, komunisty krajský zastupitel a ekolog Ivan Mařák. Piráti nominovali na první pozici kandidátky ekonomku Hanu Ančincovou. Společnou kandidátku hnutí STAN, TOP 09, otrokovického Nového Impulsu a Zlínského hnutí nezávislých povede krajský předseda STAN, poslanec a krajský radní Petr Gazdík. Lidovci ještě lídra nezvolili, pravděpodobně jím však znovu bude hejtman Jiří Čunek.

Minulé krajské volby vyhrála ve Zlínském kraji KDU-ČSL. Následně vytvořila koalici s druhým hnutím ANO, STAN a ODS. V pětačtyřicetičlenném krajském zastupitelstvu má koalice 29 křesel. V opozici jsou ČSSD, KSČM, Svobodní a Soukromníci a SPD.

Reklama

Doporučované