Hlavní obsah

Jak se může změnit PES: na kulturu i sport ve čtyřce, ale jen s testem

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Vláda se chystá upravit opatření, která se vztahují k jednotlivým stupňům protiepidemického systém PES. Nově by měla mimo jiné i zohledňovat počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19.

Článek

Dosud platilo, že ve čtvrtém stupni protiepidemického systému PES jsou ochozy sportovních a kulturních akcí pro diváky zavřené. To by se ale mohlo změnit. Server tn.cz získal nový návrh tabulky opatření navázaných na stupně pohotovosti systému PES, kterému by se vláda měla údajně věnovat už v pátek.

Ve čtvrtém stupni by se nově měly otevřít sportovní stadiony, divadla nebo kina, ale obsazená by tato místa mohla být jen z 20 procent. Navíc jen za předpokladu, že se akce zúčastní maximálně 300 sedících diváků a každý z nich bude mít negativní antigenní nebo PCR test.

Seznam Zprávy se proto ptaly Ministerstva zdravotnictví, zda se o tomto návrhu skutečně jedná.

„Vyčkejte prosím na oficiální zveřejnění (a tedy skutečně finální tabulku PES) ze strany Ministerstva zdravotnictví, které proběhne ještě tento týden,“ reagovala tisková mluvčí ministerstva Barbora Peterová.

Stupeň 4: Pravidla pro konání sportovních, kulturních a vzdělávacích akcí a konferencí

Organizační režimová opatření, rozestupy dva metry ve společných prostorech, ochranný prostředek dýchacích cest, 20 % z kapacity, maximálně 300 sedících osob, negativní antigenní/PCR test < 48 hodin, evidence návštěvníků, objednávkový systém vstupenek, bez zpěvu diváků.

Hlavní změnou, na kterou server tn.cz upozorňuje, je ale nový parametr, podle kterého se má rozhodovat při snížení nebo zvýšení stupně pohotovosti. Stanovuje ho ukazatel orientačního zatížení zdravotního systému, který sleduje Ústav zdravotnických informací a statistiky.

Pokud by nový PES začal platit, do čtvrtého stupně by se Česko dostalo jen za předpokladu, že počet hospitalizovaných s covidem-19 poklesne pod 3000 a počet lidí na JIP pod 300. Snížení o každý další stupeň pak vyžaduje ještě o tisíc, respektive o sto pacientů méně.

Přitom k dnešnímu datu je v nemocnici hospitalizováno 6608, méně než 3000 bylo ve špitálech naposledy 14. října.

Nově by pro první dva stupně pohotovosti nebylo také nutné zůstávat v nouzovém stavu. Ve třetím stupni se rovněž mění počty lidí, kteří se mohou setkávat. Podle dosud platné tabulky opatření je to 50 lidí venku a 10 uvnitř, nově 30 venku a 12 ve vnitřních prostorách.

Rozvolnit by se mohla opatření i pro amatérské sportovce. Nová tabulka umožňuje otevřít i vnitřní sportoviště pro maximálně dva lidi. Restaurace by ve třetím stupni mohly mít otevřeno až do 23 hodin, dosud platilo jen do 22.

Naopak beze změny zůstávají podle nové tabulky opatření pro školy nebo obchody.

Reklama

Doporučované