Hlavní obsah

Jak se zachovat při tornádu? Rady experta

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Auto je dobré schovat třeba pod most.

Reklama

aktualizováno •

Tornádo na Hodonínsku si zatím vyžádalo nejméně pět životů, desítky zraněných a obrovské škody na majetku. Lovec bouřek a šéf meteorologické společnosti Michal Najman radí, jak se při extrémním počasí chovat.

Článek

Michal Najman nejen stojí v čele společnosti Meteopress, která poskytuje meteorologické služby, ale řídí také skupinu nadšenců, kteří dokumentují extrémní bouřky a další meteorologické jevy.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy říká, jaké možnosti má člověk, když chce před extrémními projevy počasí ochránit sebe nebo svůj majetek. Tedy i před případným tornádem, které ve velké ničivé síle zasáhlo ve čtvrtek večer několik obcí na Břeclavsku a Hodonínsku.

Co má člověk dělat, když se blíží tornádo?

Když už vidíte tornádo, pokud to psychicky zvládnete, je nejlepší se schovat. Doporučuje se nejpevnější místo v domě. Určitě jste viděli dům s utrženou střechou ze včerejšího večera. Na tom je patrné, jak snadno to odnáší lehké konstrukce.

Které místo je tedy nejbezpečnější?

Nejbezpečnější místo v domě je mezi nosnými stěnami. Když si stoupnete mezi nosné stěny do dveří nebo do sklepa, tam je to nejbezpečnější.

+16

Co naopak nedělat?

Rozhodně bych byl velmi opatrný dělat to, co včera dělala spousta našich fanoušků v naší facebookové skupině - natáčet tornádo a běžet k němu. Díky nim samozřejmě dneska máme velmi dobře celou tu věc zdokumentovanou, v podstatě unikátně. Ale rozhodně bych byl opatrný tornádo honit. Zejména pokud v tom nemám zkušenosti.

Jak ale jinak může člověk takové zkušenosti získat?

Naši „profesionální“ lovci bouřek umí velmi dobře číst radar. Koukají na různé zdroje, to znamená na radary státní i na radary naší společnosti. Dokáží díky tomu velmi přesně odhadnout směr pohybu té bouře. A dokáží se k té mase správně postavit, nejlépe se jí úplně vyhnout. A sledovat ten jev z úhlu, který je pro ně nejvýhodnější, nejfotogeničtější. Bouřka má nějaká pravidla, která je dobré znát, když ji chcete dobře zaznamenat, ale zároveň se díky tomu dokážete bouřce vyhnout. Včera po velmi dlouhé době padaly kroupy velké jako tenisáky. To opravdu člověka dokáže zabít.

Dá se proti takové síle živlu, jaká přišla včera, ochránit majetek?

Dům můžete ochránit jen velmi složitě. Co teď nejvíce způsobuje škody, podle zpráv od pojišťoven, jsou dětské trampolíny. Velmi lehká konstrukce, nejsou přikotvené, leží jen tak na zemi, velmi dobře se pod ně dostane vítr, odnese je a zahodí - třeba na auto, třeba i na sousedovo, nebo na dům. Dá se ale přivázat řetězem k plotu nebo ke stromu, aby vám neulítla.

Jak finančně pomoci lidem zasaženým tornádem

Diecézní charita Brno spustila veřejnou sbírku, do které je možné přispívat libovolnou částkou na účet č. 4211325188/6800, variabilní symbol 2002, nebo formou dárcovské SMS. Na číslo 87 777 lze poslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS DCHB 30, 60 nebo 90 podle částky, kterou chcete přispět.

Pomoci je možné i skrze Diakonii Českobratrské církve evangelické. Příspěvky mohou zájemci posílat na účet č. 2100691426/2010. Je možné přispět i dárcovskou SMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS DIAKONIEPOMOC 30, 60 nebo 90, a to opět podle výše příspěvku.

Člověk v tísni vyhlásil sbírku SOS Morava. Příspěvky je možné posílat na speciálně zřízené konto 713271329/0300.

Přispět je možné i na účet Českého červeného kříže. Číslo je 333999/2700, variabilní symbol 2101. Organizace spustila i platební bránu.

Handicapovaným lidem zasaženým tornádem pomáhá Konto Bariéry. Číslo účtu, kam je možné zasílat příspěvky, je 17111444/5500. Variabilní symbol je 5555. Je možné darovat vybranou částku i přes platební bránu.

Už od čtvrtečního večera funguje sbírka Nadace Via. Darovat je možné i na odkazu humanitární organizace Adra. Sbírku pro lidi, kteří přišli o střechu nad hlavou, spustila i platforma Donio. Přispět můžete i do sbírky znesnáze21, kterou pořádá Nadace Karla Janečka.

Jak ochránit auto?

Pokud máte garáž, je to očividné. Ale pokud nemáte garáž a dostanete od nás varování, nebo když víte, že se něco nebezpečného blíží, je dobré auto schovat. Ne pod stromy, to je nejhorší řešení, protože z nich padají větve. Je dobré odjet pod most nebo na benzínku, i když tam většinou už bývá plno, nebo do nákupního střediska. Pokud nic z toho není možné, vezměte tlustou deku nebo starou peřinu a hoďte ji přes kapotu. Dokáže ztlumit kroupy, případně i větev.

Co je nejdůležitější pro ochranu udělat při blížícím se tornádu?

Z mého pohledu je nejdůležitější vědět o bouři dopředu. Přihřeju si tady polívčičku - když budou lidé sledovat naše varování, budou mít dost času. Dostanou informaci půl hodinky, hodinku předem, a můžou něco udělat. My na to používáme umělou inteligenci, neuronové sítě, abychom zpřesnili krátkodobou předpověď. Dnes dokážeme říct hodinu dopředu, že se blíží něco opravdu nebezpečného.

Infolinka pro poptávku i nabídku pomoci

Jihomoravský kraj zřídil infolinku, na které je možné poptávat i nabízet pomoc. Krizová linka 800 129 921 bude v nepřetržitém provozu i během nadcházejícího víkendu.

Dokonce i předpovědět tornádo?

Nikdo nevěděl, že přijde tornádo. My jsme věděli, že přijde nějaká extrémní věc, že přijdou extrémní kroupy, které se potom doopravdy podařilo zachytit. Vydali jsme varování, poslali jsme ho stovkám, tisíců lidí. Tornádo se vyskytlo v oblasti, kterou jsme varováním pokryli. S takhle extrémní událostí bohužel varováním moc neuděláte. Přesahuje hranici toho, na co jsme v Česku zvyklí. Nemáme tady protitornádové kryty jako v Americe.

Takže tornádo jako takové nikdo nepředvídal?

Český hydrometeorologický ústav vůbec nevydává varování před tornádem. My jsme experimentálně před deseti lety vytvořili nějaké tornádové indexy, ale pro Česko to vůbec není zkalibrované. Vzniká to podle Spojených států, kde mají jinou strukturu troposféry a podobně.

Je to v České republice vzácný jev?

Za poslední tři roky bylo v Česku, na Slovensku a v Rakousku dohromady snad deset tornád. Je to opravdu tak extrémně nahodilý a vzácný jev, že to u nás předvídat nelze. Častější jsou tromby, to jsou taková ta ‚tornáda,‘ která se nedotknou země. Vůbec nic to nedělá, to je jenom hezké. Děje se to často, potkáme jich za rok spoustu. Ale tornádo vzniká až ve chvíli, kdy se vír dotkne země.

Speciál: Tornádo na Moravě

Reklama

Související témata:

Doporučované