Hlavní obsah

Jak se žije v nejbohatším státu světa

Jak to vypadá a jak se žije v pohádkově bohatém Kataru?Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Vlastní kus newyorské ikony Empire State Building, londýnský mrakodrap Shard nebo francouzský fotbalový klub PSG. Katar, poměrně malá blízkovýchodní země, je mocnější a bohatší, než se z Česka zdá.

Článek

Poušť, prach, pár domů a jeden hotel. Ještě v roce 1970 vypadalo Dauhá, hlavní město Kataru, jako arabská vesnice z konce 19. století. Stačilo pár desítek let a je to tu k nepoznání.

Z Dauhá se stala moderní metropole s desítkami mrakodrapů, rodinných domů, reprezentativních budov i luxusních čtvrtí, kde parkují drahá auta, jachty a večeří se v dobrých restauracích.

Jak to?

Katar zjistil, že vlastní 14 procent světových zásob zemního plynu. Víc má jen Rusko a Irán. Jenže, zatímco to jsou obrovské země, které potřebují hromadu peněz na svůj provoz, oficiální počet obyvatel Kataru je asi 330 tisíc.

Samozřejmě, lidí v zemi žije násobně víc, ale jsou to všechno přistěhovalci, kteří tam přijeli za prací a nikdy katarské občanství nezískají.

Kataru a podnikání na Blízkém východě se věnoval pořad HiTech Byznys.Video: Pavel Cyprich

Z pohádkového bohatství, které zemní plyn (ale taky ropa) Kataru generuje, se tak těší hlavně místní. Především pak vládnoucí vrstva, respektive tedy královská rodina a její blízké okolí.

Díky nízkému počtu oficiálních obyvatel je tak Katar v přepočtu na hlavu nejbohatším státem světa.

Katar, s. r. o.

Jen pár příkladů za všechny, jak to v Kataru vypadá a funguje a jaké má postavení na poli mezinárodní diplomacie.

Zdejší letiště má tři terminály. Jeden pro lety v rámci Blízkého východu, druhý pro lety do Evropy, Asie nebo Ameriky a třetí, který smí používat jenom a pouze vládnoucí emír.

V Londýně vlastní Katar víc nemovitostí než sama britská královna.

Má podíly v řadě velkých světových firem – britské bance Barclays, obchodním domě Harrods, vlastní 20 procent londýnského letiště Heathrow nebo 25 procent letiště v Petrohradě...

Fotbal, to je hra...

Katar je taky vlastníkem slavného francouzského fotbalového klubu PSG, do kterého dává tolik peněz, že světová fotbalová autorita UEFA musela nerovnou situaci začít řešit.

V roce 2017 totiž klub neměl problém zaplatit zhruba 400 milionů eur (přes 10 miliard korun) za dva hráče, které chtěl do kádru – Brazilce Neymara a francouzského mladíčka Mbappého. UEFA si vyžádala, že jeden z transferů se musí oficiálně o rok odložit, aby klub nezískal díky penězům tak velkou výhodu.

Kdo jsou lidé, kteří v Kataru opravdu pracují a co bude se stadiony postavenými pro MS ve fotbale 2022?Video: Pavel Cyprich

A sportem teď Katar žije. Před devíti lety mu UEFA přiklepla pořádání dalšího mistrovství světa ve fotbale v roce 2022, na které se tak teď velmi dychtivě připravuje. V Dauhá a jeho okolí vyroste metro, desítky hotelů a hlavně 8 nových fotbalových stadionů i kilometry nových silnic a dálnic.

Odhaduje se, že Katar vyjde fotbalové mistrovství zhruba na 100 miliard dolarů.

Půjde o mistrovství vybudované na bedrech cizinců. Bez nich by, hlavně vzhledem k minimálnímu počtu místních, nic nefungovalo. Přistěhovalci pracují na stavbách, v restauracích, jako řidiči nebo chůvy. V zemi jich žije víc než 2 miliony.

Na to, jak to v zemi vypadá a jak se v ní žije, se podívejte ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované