Hlavní obsah

Jak vypadala Země před miliardami let? I to zjistila mise Cassini

Sonda Cassini zkoumala Saturn třináct let. Pomohla zjistit také to, jak mohla vypadat Země před miliardami let (Michal Václavík).

 

Reklama

Úspěšná mise za téměř čtyři miliardy dolarů po 20 letech skončila. „Sonda Cassini odpověděla na otázky staré a otevřela nové,” řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy popularizátor kosmonautiky Michal Václavík z České kosmické kanceláře.

Článek

Byl to jeden z nejdražších a nejsledovanějších vesmírných projektů. Třináct let zkoumala sonda Cassini druhou největší planetu sluneční soustavy - Saturn, jeho prstence i měsíce, a pomohla k řadě objevů. Zanikla tento pátek při řízeném sestupu v horních vrstvách atmosféry Saturnu. Těsně před 14:00 středoevropského času na Zemi dorazil poslední signál, oznámil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Expert Václavík v rozhovoru připomněl, že sonda byla už dlouho bez paliva. Přitom když startovala, vážila víc než pět tun. „Bylo proto na čase misi ukončit, protože už neměla jak korigovat svou oběžnou dráhu,” vysvětlil Václavík. Zánik sondy pak trval asi jednu minutu.

Planetární sonda Cassini ukončila svou misi, v pátek řízeně zaniklaVideo: Kamila Bejlková

Sonda v současnosti za sebe nemá náhradu. Byla jediná, která kolem této plynné planety obíhala delší dobu. V nejbližší době bude podle Václavíka potřeba nejprve výsledky výzkumu kompletně zhodnotit, a pak se lidstvo za deset patnáct let možná dočká další podobné mise.

Celkové náklady projektu se vyšplhaly na zhruba 3,26 miliardy dolarů (71 miliard Kč). „Cassini je velmi nákladná, ale přinesla a do dnešního dne přináší spoustu vědeckých údajů,” zhodnotil Václavík.

Proč její mise trvala tak dlouho a jaké problémy ji provázely? Nejen na to odpovídá Michal Václavík ve videu.

Reklama

Doporučované