Hlavní obsah

Jak zaplatit vyšší důchody? Zdaníme víc banky i energetické firmy, navrhuje ministryně Maláčová

Maláčová: Pracovat se musí lidem vyplatit. Minimální mzda má chránit před chudobou.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Před týdnem vyhrála ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) svou první velkou politickou bitvu o důchody. Teď rozjíždí další boj o minimální mzdu. Na rozdíl od penzí jde ale tentokrát čelně proti Andreji Babišovi.

Článek

Minulý týden zákonodárci definitivně schválili vládní návrh na zvýšení základní výměry penzí z 9 na 10 procent průměrné mzdy, což zvedne důchody zhruba o 900 korun měsíčně. A navíc přiklepli penzistům nad 85 let další tisícikorunové přilepšení.

Část ekonomů varuje, že zvýšení výdajů o 15 miliard korun na důchody ročně nemusí česká ekonomika bezproblémově unést. Hlavně ve chvíli, kdy skončí hospodářský boom, na daňové poplatníky přijdou horší časy a do státní kasy půjde méně peněz.

Ministryně Maláčová navrhuje vyšší výdaje na důchody řešit novými daněmi pro velké nadnárodní firmy: „Šla bych cestou posilování rozpočtových příjmů, například zavedením sektorových daní,“ vysvětluje ve Výzvě.

Zvláštní daně by podle ní mohly být zavedeny pro telekomunikační nebo energetické firmy či banky, jak to ČSSD už delší dobu navrhuje. Beztak podle ní třeba právě banky odvádějí do zahraničí většinu ze svých mnohamiliardových zisků, vytvářených v Česku.

Ekonomika ale právě šlape, takže otázku, odkud na zvýšení penzí brát, nemusí vláda akutně řešit. K zajištění dlouhodobé udržitelnosti a předvídatelnosti penzijního systému Babišův kabinet slibuje systémovou důchodovou reformu.

„Klíčovým předpokladem jejího prosazení je ale širší politická shoda,“ říká Maláčová. „Prohlasovat tak důležitou věc bez souhlasu opozice, jako se to v minulosti stalo s prosazením druhého důchodového pilíře, to by bylo velmi nešťastné. U devíti parlamentních stran by měla být shoda alespoň na základních věcech,“ dodává ministryně a ujišťuje, že její resort na reformě bude pracovat. Debata ve vládní koalici ostatně podle ní začne už tuto středu po pravidelné schůzi kabinetu.

O důchody se ve vládní koalici nevedla nijak ostrá debata, sociální demokraté a jejich partneři z hnutí ANO byli víceméně zajedno. S dalším návrhem ale už ČSSD ve vládě narazila.

Minimální mzda jako ohnisko sváru

Druhým klíčovým tématem pro Maláčovou je momentálně otázka minimální mzdy. Ministryně, podporovaná levicovými politiky i odbory, přišla s návrhem na zvedání minimální mzdy podle předem daného vzorce.

Měla by se zvyšovat vždy začátkem roku, a to na polovinu průměrné mzdy z roku předloňského. Návrh, který odmítají zaměstnavatelé, označil premiér Andrej Babiš za „nesmysl“.

Maláčová ve Výzvě vysvětluje, proč věří, že ho svými argumenty přesvědčí.

Hrozí kvůli minimální mzdě rozkol ve vládní koalici? Proč se Maláčové nedávný skok z ministerské byrokracie do vysoké politiky líbí a co od něj čeká? A je podle ní politika vhodná pro ženy, které se nechtějí vzdát mateřství a rodinného života? Pusťte si Výzvu nad tímto článkem.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované