Hlavní obsah

Palachův příběh je ukrytý dokonce už v Tóře, říká muž, který se také stal živou pochodní a přežil

Elijahu Rips: Jan Palach je pro mě stále hrdina.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Světově uznávaný matematik Elijahu Rips se zapálil tři měsíce po Janu Palachovi. „Extrémnímu útlaku se dalo čelit jen extrémním činem,“ říká dnes.

Článek

V dubnu roku 1969 u Pomníku svobody v centru lotyšské Rigy rozvinul transparent s nápisem „Protestuji proti okupaci Československa“, polil se benzinem a zapálil.

Inspirován Janem Palachem, znechucen útlakem komunistického režimu, bez víry v to, že by sovětská nadvláda někdy skončila či že by svým činem vyburcoval ostatní k masivním protestům. Tehdy 21letého geniálního studenta matematiky Elijahu Ripse zachránili rychlým uhašením kolemjdoucí.

Okamžitě byl převezen k výslechu a pak ho zavřeli do psychiatrické léčebny. Z ní jej dostala po dvou letech intervence sovětského disidenta Vladimira Bukovského, jenž si za to pak sám odpykal několik let vězení. Za Ripse se postavil i Mezinárodní matematický kongres a režim mu dovolil emigrovat do Izraele.

„Nevěřili jsme, že by se něco podobného mohlo stát u nás. Ale měli jsme skvělý pocit z toho, že aspoň někomu se podaří dosáhnout svobody, vymanit se z toho sovětského sevření. Úplně jste viděl to štěstí ve tvářích lidí na ulici,“ vzpomíná světově uznávaný profesor matematiky, jak v Lotyšsku vnímali pražské jaro.

„A pak přišel srpen 1968 a všechno štěstí i naděje vyprchaly,“ dodává s tím, že už od počátku léta věděl, co přijde.

Jako univerzitní student absolvoval armádní cvičení. „Důstojníci se už v červenci úplně třásli na to, že přijde vpád do Československa,“ vypráví Rips ve Výzvě.

Jak jeho pokus o upálení prožívala jeho rodina, jejíž velká část zahynula v nacistických lágrech? Čím je podle něj Jan Palach inspirativní pro dnešní dobu? Je třeba se obávat dnešního Ruska? Proč po emigraci do Izraele začal vědeckými metodami zkoumat Tóru? A co je v jejích skrytých kódech napsáno o Janu Palachovi? Podívejte se v rozhovoru nahoře ve videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma?

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Doporučované