Hlavní obsah

Jaké hrozby míří na Česko? Žádné, řekl premiér. Na mimořádném briefingu

Studio Seznam: premiér a šéf vnitra k aktuální bezpečnostní situaci

 

Reklama

Nemáme žádné informace o aktuální hrozbě, řekl Sobotka.

Článek

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec svolali na středu mimořádnou tiskovou konferenci k aktuální bezpečnostní situaci v České republice.

Učinili tak den poté, co prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Český rozhlas národu sdělil, že se po republice pohybuje člověk podezřelý z napojení na teroristy. Podle hlavy státu má jít o osobu z oblasti severní Afriky, která spolupracuje s teroristickými islamistickými organizacemi.

Tiskovou konferenci jsme vysílali živě, video najdete nahoře v článku. Ve studiu Seznam jste si pak mohli poslechnout názory exministra vnitra Františka Bublana, redaktora Karla Hrubeše i záznam prezidentova rozhovoru, ve kterém o možné hrozbě hovořil.

Dál platí první bezpečnostní stupeň

Podle premiéra tu žádné aktuální nebezpečí není. „Nemáme žádnou informaci o aktuální hrozbě, která by České republice nebo jejím občanům hrozila. Chci ujistit, že bezpečnostní složky pracují s maximálním nasazením na zajištění bezpečnosti obyvatel,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci, která začala s půlhodinovým zpožděním.

Ministr vnitra ujistil, že není potřeba zvedat stupeň ohrožení teroristickým útokem. Momentálně platí stupeň jedna, tedy bdělost. „Neexistuje žádná nová informace, kterou bychom obdrželi v minulých týdnech, že by se zhoršila bezpečnostní situace,“ řekl Chovanec.

Středeční prohlášení prezidenta Miloše Zemana, že na území Česka se pohybuje muž napojený na islámské teroristy, premiér ani ministr vnitra přímo nekomentovali. Nevyjádřili se ani k tomu, zda prezident zveřejněním informace poškodil práci bezpečnostních složek, jak tvrdí odborníci.

„Jsme vysoce hodnoceni mezi partnerskými službami v Evropě i zahraničí, naše spolupráce je dobrá,“ uvedl pouze Chovanec.

Reklama

Doporučované