Hlavní obsah

Jako na bojišti. Otevřené zlomeniny, krev, říká ošetřovatelka z Hodonína

Foto: David Neff

Některé domy tornádo úplně zničilo.

Reklama

Ještě v sobotu proudí další lidé na chirurgii v Hodoníně. K tržným ranám a pohmožděninám už se přidalo i vyčerpání z úklidu po čtvrteční bouři.

Článek

Na chirurgickém oddělení hodonínské nemocnice je stále ještě rušno. Sestry přebírají balené vody a balíčky s jídlem, které přivezli dobrovolníci. V čekárně sedí několik lidí s obvazy na hlavě nebo se zlomenou nohou, další naopak nemocnici opouštějí.

„V pátek přišlo přes osmdesát lidí, dnes dalších třicet. Pořád ještě chodí lidé s úrazy, pohmožděninami, tržnými ranami ze čtvrtka. Už jsme ale měli i jednoho vyčerpaného dobrovolníka, který přišel pomáhat. Zkolaboval tam, jak nepili, nejedli,“ říká vrchní ošetřovatelka Naděžda Kwašniewská.

Čtvrteční noc byla v hodonínské nemocnici skutečně rušná, nemocnice aktivovala traumatologický plán a všichni zaměstnanci se ještě v noci vydali do práce.

„Všichni, kdo měli ruce a nohy a dostali se třeba i z těch postižených oblastí, tak přijeli sem a pracovali nepřetržitě až do pátku. Bylo to tady jako bojiště, protože to byly různé krvavé věci, otevřené zlomeniny, těžké úrazy, které šly na ARO i na chirurgickou JIP, různé pneumotoraxy (vniknutí vzduchu do pohrudniční dutiny, například kvůli protržené plíci nebo vnějšímu poranění hrudníku, pozn. red.), poranění mozku,“ popisuje vrchní ošetřovatelka a náměstkyně ředitele.

Na chirurgické JIP byli v sobotu odpoledne čtyři lidé, z ARO nemocnice přemístila jednoho ze dvou pacientů do Brna. V péči jsou další desítky lidí.

Podchlazení a dehydratovaní senioři

Nemocnice přijala také pacienty domova seniorů, kterému tornádo strhlo střechu.

„Přijali jsme podchlazené, dehydratované geriatrické pacienty, kteří u nás teď leží,“ říká Kwašniewská.

„Všichni zaměstnanci nemocnice ochotně přišli. I v situaci, kdy jsme zažili covid, všichni jsou pořád v plném nasazení. Ošetřovali jsme covid, testujeme, očkujeme. Bez dovolené, bez oddechu jedeme v kuse, všichni pořád pracují,“ říká vrchní ošetřovatelka.

Mezi jednotlivými větami ještě rozdává balenou vodu a balíčky z McDonaldu, které právě dorazily na oddělení chirurgie jako poděkování z Bratislavy. S následky čtvrtečního řádění živlů se bude nemocnice potýkat ještě dlouho, hospitalizovaní pacienti si většinou ještě poleží na lůžku.

„Jednoho pacienta dnes propouštíme, dalšího observujeme a uvidíme po neděli, jak ten stav zhodnotíme,“ dodává vrchní ošetřovatelka.

Jak finančně pomoci lidem zasaženým tornádem

Diecézní charita Brno spustila veřejnou sbírku, do které je možné přispívat libovolnou částkou na účet č. 4211325188/6800, variabilní symbol 2002, nebo formou dárcovské SMS. Na číslo 87 777 lze poslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS DCHB 30, 60 nebo 90 podle částky, kterou chcete přispět.

Pomoci je možné i skrze Diakonii Českobratrské církve evangelické. Příspěvky mohou zájemci posílat na účet č. 2100691426/2010. Je možné přispět i dárcovskou SMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS DIAKONIEPOMOC 30, 60 nebo 90, a to opět podle výše příspěvku.

Člověk v tísni vyhlásil sbírku SOS Morava. Příspěvky je možné posílat na speciálně zřízené konto 713271329/0300.

Přispět je možné i na účet Českého červeného kříže. Číslo je 333999/2700, variabilní symbol 2101. Organizace spustila i platební bránu.

Handicapovaným lidem zasaženým tornádem pomáhá Konto Bariéry. Číslo účtu, kam je možné zasílat příspěvky, je 17111444/5500. Variabilní symbol je 5555. Je možné darovat vybranou částku i přes platební bránu.

Už od čtvrtečního večera funguje sbírka Nadace Via. Darovat je možné i na odkazu humanitární organizace Adra. Sbírku pro lidi, kteří přišli o střechu nad hlavou, spustila i platforma Donio. Přispět můžete i do sbírky znesnáze21, kterou pořádá Nadace Karla Janečka.

Bouřky s kroupami a tornádem zasáhly Břeclavsko a Hodonínsko ve čtvrtek večer. Poškodily 1200 domů, z toho přibližně šest desítek bude muset být strženo. Pět lidí zemřelo a zřejmě nižší stovky lidí utrpěly zranění.

V břeclavské nemocnici po bouřce ošetřili jen v pátek kolem 70 lidí. Hospitalizovaných bylo 14, z nich čtyři museli na jednotku intenzivní péče, deset na standardní oddělení.

Reklama

Doporučované