Hlavní obsah

Jan Smigmator má nové album a plánuje nejmenší jazz klub na světě

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Zpěvák a skladatel Jan Smigmator natočil nové pop-swingové album Murphyho zákon s českými texty a přemýšlí o způsobu, jak svoji tvorbu představit fanouškům.

Článek

Navázat by chtěl na sérii letních koncertů, kterou kvůli pandemii koronaviru uspořádal pro posluchače na piknikových dekách na zahradě své chaty na Vyžlovce. Smigmator to řekl v rozhovoru s ČTK.

„Měli jsme v plánu, že v zimě pozveme naše fanoušky, dnes už vlastně přátele, kteří chodili na naše jazzové pikniky na zahradě, k nám na chalupu do obýváku na koncerty s podtitulem Jazz pro 20. Chtěl jsem se svými muzikantskými kolegy hrát jazz, swing i písničky z mého nového alba pro hosty sedící se sklenkou dobrého vína u svíčky. Samozřejmě jenom za předpokladu, že bude možné v tomto komorním prostředí takové koncerty uskutečnit,“ uvedl.

Komorní koncerty na zahradě zpěváka, který dokázal v minulosti několikrát za sebou vyprodat Lucernu, se setkaly s velkým úspěchem. Pozvat si publikum domů chce Smigmator také v rámci vystoupení Jazz pro 20. „Bylo by to něco jako bytové divadlo Vlasty Chramostové, nejmenší jazz klub na světě,“ sdělil.

Na novém albu s názvem Murphyho zákon se Smigmator vedle zpěvu představuje i jako autor několika textů a po boku česko-německého klavíristy Svatopluka F. Smoly i jako spoluautor hudby. Kromě vlastní tvorby a světových standardů se na desce objevuje i několik písní z repertoáru německého zpěváka Rogera Cicera, na které pro něj napsali české texty Václav Kopta, Josef Nečas a Ester Kočičková.

„Samozřejmě že styly jako jazz a swing byly vymyšlené v anglicky mluvících zemích, ale třeba takový Karel Hála byl důkazem, že lze swing zpívat česky. Jde o to mít schopného textaře,“ konstatoval Smigmator.

„Na koncertech zpívám tak z dvaceti procent česky a vnímám, že lidé na to živě reagují, pokud se ztotožní se slovy. Před lety jsem napsal český text na Za svým snem jít na My Way, protože jsem ve dvaceti letech nemohl zpívat to, co Frank Sinatra v šedesáti. Mělo to úspěch, a tak zrálo rozhodnutí natočit album v češtině,“ dodal.

Na desce Murphyho zákon produkované multižánrovým klavíristou, aranžérem a producentem Janem Steinsdörferem je několik hostů. Zahrál si na ní mimo jiné i klavírní virtuos Ivo Kahánek nebo jazzový hudebník Ondřej Pivec, který byl u toho, když Gregory Porter za desku Take Me To The Alley získal před čtyřmi roky Grammy za nejlepší vokální jazzové album.

V souvislosti s pandemií musí Smigmator oželet křest alba, který se měl uskutečnit 26. října. „Musíme si to nechat na příští rok stejně jako velké turné, které jsem měl připravené s dvanácti muzikanty včetně Ondřeje Pivce,“ podotkl.

Jan Smigmator stál v roce 2011 za galakoncertem k 85. narozeninám americké jazzové a swingové legendy Tonyho Bennetta, který se uskutečnil na Staroměstském náměstí v Praze. O dva roky později se podílel na koncertním turné Sinatrology věnované stému výročí narození Franka Sinatry. Tento projekt se později změnil ve Swingové vánoce v Lucerně.

Reklama

Související témata:

Doporučované