Hlavní obsah

Tradiční Koncert pro republiku FOK se uskuteční 28. října on-line

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Koncert pro republiku u příležitosti výročí vzniku samostatného československého státu se 28. října ze Smetanovy síně Obecního domu v Praze uskuteční on-line.

Článek

Vzhledem k opatřením proti pandemii koronaviru ho Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK vedený Tomášem Braunerem odehraje bez publika. Prostřednictvím Českých center bude koncert streamován do celého světa. ČTK o tom za FOK informovala Tereza Axmannová.

Koncert jako každoročně nabídne cyklus šesti symfonických básní Má vlast Bedřicha Smetany. „28. říjen hraje tradičně velkou roli i v životě Českých center a krajanských komunit na všech kontinentech, je tedy jedině dobře, že jim přenos koncertu pomůže udržet tradici i v době, kdy je pozvání českých umělců či uspořádání akce často doslova nemožné,“ uvedl ředitel FOK Daniel Sobotka. „Smetanova Má vlast je jedno z těch uměleckých děl, jež by jistě měl znát každý, kdo má vztah k naší zemi. Je nám potěšením, že se díky přenosu může dostat k posluchačům, kteří by se s ním jinak možná neměli šanci setkat. Zpřístupnění kvalitního přenosu takto významného českého díla je důležitým krokem v popularizaci vážné hudby a české kultury,“ dodal.

Má vlast je podobně jako Smetanova opera Libuše vyhrazena zejména pro slavnostní příležitosti. Její výlučné postavení každoročně upevňuje zahajovací koncert festivalu Pražské jaro. Více informací o programu se nachází na https://www.fok.cz/cs/koncert-pro-republiku-2.

Obecní dům, kde se koncert koná, je historickým místem, kde byla samostatnost nového státu vyhlášena a kde bylo v prvopočátku hlavní centrum státní moci. Nyní je sídlem právě Pražských symfoniků.

Už 6. ledna 1918 v Obecním domě čeští poslanci přijali takzvanou Tříkrálovou deklaraci, jíž požadovali samostatnost pro český národ, 13. dubna na shromáždění ve Smetanově síni pak svoji podporu požadavku samostatného státu vyjádřili Národní přísahou představitelé českého veřejného života v čele s Aloisem Jiráskem.

Vše vyvrcholilo 28. října 1918, kdy vedoucí představitelé Národního výboru z prostoru Pánského a Českého klubu organizovali převzetí moci. V podvečerních hodinách pak Národní výbor slavnostně přijal v Grégrově sále zákon o zřízení samostatného československého státu a vydáním Manifestu k národu vyhlásil československou samostatnost.

Reklama

Související témata:

Doporučované