Hlavní obsah

Janek Rubeš: Čína hrozí, že turisty místo do Prahy nasměruje do Chorvatska. Kéž by!

Janek Rubeš
reportér
Foto: Janek Rubeš, Seznam Zprávy

Pražská zoo.

Reklama

V Praze se válčí o sto šest. Mimo toho, že primátor Prahy Zdeněk Hřib vyhlásil válku nafukovacím pandám, které hopsají na Staroměstském náměstí a tento týden by již skutečně měly zmizet, aktuálně to vypadá i na válku s Čínou. Zatím tedy pouze ve fázi výhrůžek a varování.

Článek

Vše začalo tím, když primátor vyvěsil na magistrát vlajku Tibetu. Teď ovšem radní vypověděli partnerskou smlouvu Prahy s Pekingem, a to už se Číňanům nelíbí vůbec. Komu se to ale nelíbí ještě víc, je náš prezident, taky trochu tiskový mluvčí Čínské lidové republiky Miloš Zeman. Ten uvedl, že Číňané přestanou financovat Slavii, ale co hůř, prý odkloní některé lety, které měly směřovat do Prahy, do Chorvatska!

Fotbal bohužel moc nesleduji, tak nevím, jak moc velká ztráta to pro klub bude, když přijde o čínské peníze, ale s turismem a hlavně tím čínským mám zkušeností dost, proto můžu částečně předpovídat, co čeká Chorvaty.

Číňané jsou například návštěvníky, kteří v Praze tráví nejméně času. Průměrně se v naší zemi zdrží jen 1,6 noci. „Památky je nezajímají, když už, tak jdou tam, kde je to zdarma. Gastronomii upřednostňují vlastní. Často se chovají neurvale a jsou to velmi neohleduplní návštěvníci.” uvádí například Naděžda Wellerová ze Sdružení průvodců ČR (Zdroj: Hlídacípes.org).

Praha tedy může přijít o půl milionu čínských návštěvníků, ale teoreticky by mohla ztratit i to, za čím primárně jezdí. Čínského turistu často spatříte sedícího v pseudo historickém autě se selfie stickem, jak pojídá trdelník. A to jsou skutečně věci, které nám budou nesmírně chybět a Chorvati budou z tohoto kulturního obohacení jistě nadšení.

A jak to budou vnímat čínští turisté? Pravděpodobně si změny vůbec nevšimnou. Čínský turista až tak mezi Dubrovníkem a Českým Krumlovem nerozlišuje, a pokud by Chorvaté chtěli, asi by šlo domluvit i zapůjčení orloje výměnou za slevu pro české občany na chorvatské pláže, akorát si tam místo ligní na žáru budete dávat M42 s rýží.

Asi se po tomto komentáři do Číny už nikdy nepodívám; ale když čtu vyjádření čínského velvyslance, který vyhrožuje, že Praha pocítí újmu svých vlastních zájmů, tak mám pocit, že se možná Čína brzy podívá za mnou.

Reklama

Související témata:

Doporučované