Hlavní obsah

„Turisti platí víc, to je přeci normální,” tvrdí prodejce z centra Prahy

Dvojí ceny v centru Prahy. Stále fungují. Podívejte se na video Honest Guide.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Některé pražské obchody stále praktikují systém dvojích cen. Turista za zboží zaplatí i víc než dvojnásobek. V případě cigaret tím ovšem prodejce porušuje zákon o spotřební dani. Sami prodejci tvrdí, že je to normální.

Článek

S kamerou jsme se vydali do několika obchodů v užším centru Prahy. Zkusili jsme, jak to vypadá, když si koupí cigarety člověk, který mluví anglicky, oproti tomu, když mluví česky.

Test jsme prováděli na cigaretách, protože na kolku krabičky je uvedena cena, kterou prodejce nesmí překročit. Ve čtyřech z deseti případů nám byla za cigarety naúčtována vyšší cena, než byla uvedena na kolku. Jeden z prodejců v obchodě Mostecká 22 se s námi dal do řeči a snažil se nám vysvětlit, že tato praktika je naprosto normální, a odkázal nás na obchod, který cenu rozlišuje ještě víc. Na dotaz, zda to nevadí České obchodní inspekci, nám prodejce vysvětlil, že když turista s vyšší cenou souhlasí, byť na cigaretách s kolkem je jiná, je vše v pořádku.

Někteří prodejci účtují dvojí ceny i u jiného zboží. Například v ulici Mostecká nám prodejce vysvětlil, že voda stojí normálně 70 Kč, ale pro Čecha je za 40 Kč. Což jsme si ostatně vyzkoušeli při nákupu žvýkaček v prodejně o kousek dál. Když kolega mluvil česky a požádal o žvýkačky, stály 20 Kč, když jsme se ale na cenu zeptali anglicky, rázem byla 50 Kč za balíček.

Žvýkačky stojí jednou 50 Kč, pak 20 Kč.Video: Janek Rubeš, Seznam Zprávy

Cigarety? Jedině se zapalovačem

Někteří prodejci obhajují vyšší cenu cigaret tím, že k nim přikládají zapalovač. Na to ostatně upozorňuje i nápis, který je k vidění v prodejně Wine & Food v Mostecké ulici u Karlova mostu.

+1

Tyto prodejny jsou také známé tím, že mají ve srovnání s jinými až neuvěřitelně vysoké ceny. Toastový chléb za 150 Kč nebo sladká tyčinka za 72 Kč. S kamerou jsme je navštívili už v létě a už tehdy jsme upozorňovali na dvojí ceny a porušování cen u cigaret s kolkem. Video z léta si můžete pustit zde:

Chleba za 150 Kč.Video: Honza Mikulka, Janek Rubeš, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované