Hlavní obsah

Japonci zjistili, že už potřebují předpisy pro létající auta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Aeromobil.

Reklama

Japonská vláda chce do roku 2020 vytvořit první dopravní předpisy pro létající auta. Zabývat se jimi má zvláštní rada, v níž zasednou technologičtí vývojáři a ministerští úředníci.

Článek

Japonsko plánuje regulérní provoz létajících aut nejpozději do roku 2023. Přizpůsobuje tomu už i zákony.

Rada, která dostala za úkol vytvořit dopravní předpisy pro létající auta, se poprvé sejde do konce letošního roku. Vytvořit by měla regulace a standardy pro novou generaci aeromobilů. Výsledek by měl být ukázkou japonského technologického rozvoje na letních olympijských hrách v Tokiu v roce 2020.

Japonci nejsou jediní, kdo létající auta vyvíjejí, jsou ale nejdál.

Podívejte se, jak vypadá slovenský létající automobil:

Slovenský aeromobil.Video: Jan Dünebier

Tokio předpokládá, že první létající auta by mohla být používána pro dopravu v horském terénu a na odlehlé japonské ostrovy, uvedl mluvčí japonské vlády Jošihide Suga. Důležitou roli mají sehrát při záchranných operacích při přírodních katastrofách a ulevit by mohla i vytíženým japonským silnicím.

Vývojem nových technologií pro aeromobily se už zabývá řada japonských startupů. Nejnovější elektrické prototypy připomínají velké bezpilotní stroje schopné vertikálních vzletů i přistání.

Reklama

Související témata:

Doporučované