Hlavní obsah

Japonská ekonomika se vymanila z recese, rostla nejvíc od roku 1980

Foto: Shutterstock.com

Japonská ekonomika rostla ve čtvrtletí nejrychleji za 40 let, další růst bude pozvolnější (ilustrační fotografie).

Reklama

Japonské hospodářství se zotavuje z krize, kterou způsobil koronavirus. Ve třetím čtvrtletí stoupla více, než předpokládali analytici. Zlepšil se japonský vývoz i spotřeba. V příštích čtvrtletích bude ale růst jen mírný.

Článek

Japonská ekonomika se vymanila z recese způsobené koronavirovou krizí. Ve třetím čtvrtletí přidala v přepočtu na celý rok 21,4 procenta, což je nejvíce od roku 1980, kdy se údaj začal zveřejňovat, a více, než se čekalo. Vyplývá to z předběžné zprávy, kterou v pondělí zveřejnila japonská vláda. Zotavil se vývoz i spotřeba.

Analytici odhadovali, že třetí největší světová ekonomika vzroste o 18,9 procenta. Ve druhém čtvrtletí se propadla o 28,8 procenta především kvůli poklesu spotřeby způsobenému opatřeními proti šíření nákazy. Třetí čtvrtletí představovalo první nárůst za čtyři kvartály.

Japonská ekonomika trpěla už před začátkem pandemie dopady americko-čínského obchodního konfliktu. Oslabilo ji také loňské zvýšení daně z přidané hodnoty (DPH).

Domácí spotřeba, která se na hrubém domácím produktu (HDP) podílí zhruba 60 procenty, se ve třetím čtvrtletí zvýšila ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 4,7 procenta. Kapitálové výdaje firem ale o 3,4 procenta klesly.

Podle analytiků je tak růst ve třetím kvartálu jen reakcí na prudký propad v předchozím čtvrtletí. Další oživování bude podle nich jen pozvolné, protože v zemi samotné i v okolním světě opět roste počet nakažených. Analytici očekávají, že potrvá ještě roky, než se japonská ekonomika z následků globální pandemie plně zotaví.

Reklama

Doporučované