Hlavní obsah

Japonská univerzita chtěla omezit počet žen v medicíně, změnila výsledky přijímacích zkoušek

Tokijská univerzita podle tamního média změnila ženám výsledky přijímacích zkoušek.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Tokijská lékařská univerzita podle tamního média změnila ženám výsledky přijímacích zkoušek, aby snížila počet žen v medicíně. Ty prý z lékařské praxe odcházejí kvůli založení rodiny.

Článek

Lékařská univerzita v Tokiu údajně změnila výsledky přijímacích zkoušek. Chtěla tak omezit počet žen v medicíně. Důvodem údajné systematické diskriminace je prý odchod žen z práce kvůli založení rodiny. Zfalšování výsledků bylo prý pečivě naplánováno, všem uchazečkám bylo skóre sníženo určitým koeficientem.

O skandálu informoval největší deník v zemi Yomiuri Shimbun. Ten uvádí, že skóre bylo změněno, aby ženy tvořily maximálně 30 procent přijatých uchazečů. Ministr školství označil neoficiální politiku školy jako nepřijatelnou. Univerzita slíbila, že celou věc prošetří.

Předseda vlády Šinzó Abe dříve slíbil, že vytvoří společnost, ve které budou ženy moci stoupat po kariérním žebříčku. Nedávné průzkumy Světového ekonomického fóra ale ukázaly, že ženy zastávají jen 12 procent manažerských a politických postů.

Aféra vyvolala pobouření v celém Japonsku. Jiný japonský deník připomněl, že podobná situace už nastala v roce 2010, kdy ženy tvořily 40 procent úspěšných kandidátů.

Reklama

Doporučované