Hlavní obsah

Svatba, půjčka, kreditní karta, ale žádný alkohol. Japonsko sníží hranici plnoletosti na 18 let

Japonsko mění věkovou hranici pro plnoletost.Video: Reuters

 

Reklama

Důvodem ke snížení věkové hranice dospělosti je zřejmě snaha přimět mladé k většímu zapojení do společenského a ekonomického života v zemi. Japonská populace totiž stárne.

Článek

Japonská vláda schválila snížení věkové hranice dospělosti z 20 let na 18. Nový zákon začne platit v roce 2022 a dotkne se milionů mladých Japonců. Změna zákona o hranici plnoletosti přichází poprvé od jejího stanovení v roce 1876. Informoval o tom zpravodajský server BBC News.

Největší změnou pro 18leté bude možnost brát se bez svolení rodičů. V současné době se mohou ženit muži od 18 a ženy od 16 let, je však nutný souhlas rodičů. Bez povolení je možné se brát od 20 let.

Mladí budou také díky úpravě občanského zákoníku moci žádat o kreditní kartu, brát si půjčky a získat pas s platností 10 let. Transgender lidé budou moci žádat o změnu pohlaví.

Ačkoliv budou formálně dospělí, 18letým Japoncům bude další dva roky zapovězena konzumace alkoholu, kouření, sázení a adopce dětí.

Úprava zákona může zkomplikovat oslavu Dne dospělosti, který v Japonsku připadá na druhé pondělí v lednu a představuje přivítání 20letých mezi dospělé. Leden je však obdobím, kdy se 18letí připravují na přijímací zkoušky na univerzity, takže se případného ceremoniálu budou pravděpodobně účastnit v menší míře.

Snížení hranice dospělosti poprvé navrhl japonský ministr spravedlnosti v roce 2009. Cílem úpravy zákona je přimět mladé k větší společenské a ekonomické participaci, a to zejména v kontextu stárnoucí japonské populace.

Japonsko v roce 2015 snížilo věkovou hranici pro volební právo z 20 let na 18. O rok později proto mohly 2,4 milionu teenagerů poprvé rozhodnout o obsazení horní komory parlamentu.

Reklama

Související témata:
Dospělost

Doporučované