Hlavní obsah

Japonsko řeší úmrtí po očkování kontaminovanou vakcínou

Foto: Profimedia.cz

Snímek z očkovacího centra v Tokiu.

Reklama

Japonskem otřásl případ „znečištění“ několika šarží vakcíny Moderna. Očkování látkou kontaminovanou blíže nespecifikovanými částicemi pravděpodobně stálo život dva lidi. Japonci také uvažují o očkování „vakcínovým koktejlem“.

Článek

Vztah mezi vadnými vakcínami a úmrtími je v současně době nejasný, japonské ministerstvo však oznámilo, že okamžitě zahajuje vyšetřování ve spolupráci s externími odborníky. „Vyšetřování stále probíhá, ale všechna naše zjištění zveřejníme co nejdříve,“ uvedl ministr zdravotnictví Norihisa Tamura během nedělního vysílání NHK. „Chtěli bychom, aby odborníci prozkoumali, za jakých okolností k úmrtím došlo a zda existují nějaké příčinné souvislosti s vakcínou,“ řekl.

Minulý týden Japonsko kvůli kontaminaci pozastavilo používání asi 1,63 milionu dávek vakcíny Moderna. Látka označená jako nevhodná byla distribuována do 863 očkovacích center. Podle oznámení japonského ministerstva zdravotnictví nevhodné „cizí materiály“ obsahovalo až 560 tisíc lahviček vakcíny Moderna. Společnost Takeda Pharmaceutical, která v Japonsku vakcínu prodává a distribuuje, uvedla, že Moderna pozastavila tři šarže „z důvodu velké opatrnosti“. Problém pravděpodobně vznikl ve výrobním kontraktačním místě ve Španělsku.

Tři dny po naočkování nevhodnou šarží vakcíny Moderna zemřeli dva třicetiletí muži. Žádný z nich neměl v anamnéze alergie či jakékoli jiné zdravotní komplikace. Společnost Takeda Pharmaceutical, místní distributor vakcín Moderna a výrobce vakcíny uvedli, že je důležité, aby byl vztah mezi úmrtími a očkováním vyšetřen na oficiální úrovni. Doposud mezi nimi nebyla zjištěna žádná spojitost, uvedli ve společném prohlášení v sobotu.

„Vyšetřování probíhá s největším možným důrazem na naléhavost, transparentnost a integritu a má nejvyšší prioritu,“ uvedly společnosti. „Takeda a Moderna budou informovat veřejnost, jakmile se dozvíme více.“

V sobotu večer pak očkování vakcínou Moderna pozastavili i v prefektuře Okinawa. Zdravotní střediska objevila podezřelé cizí částice i v dávkách mimo tři šarže označené jako nevhodné, uvedl Atsushi Mizuta, úředník dohlížející na očkovací program prefektury. Prefektura uvedla, že diskutuje o dalším postupu s ministerstvem zdravotnictví. V lahvičkách s vakcínou v centru hromadného očkování nalezli jisté černé a růžové částečky, vakcinace Modernou tak byla na místě okamžitě pozastavena.

Společnost Takeda požádala, aby Moderna a evropská organizace smluvní výroby společnosti „naléhavě“ provedly důkladné vyšetřování za účelem zjištění povahy cizí látky, uvádí se ve společném prohlášení. Takeda uvedla, že se zastavenými lahvičkami nejsou spojena žádná bezpečnostní rizika a očkování vakcínami Moderny v Japonsku bude probíhat jako obvykle.

O přítomnosti cizorodých látek věděla Takeda od 16. srpna, problém však ministerstvu nahlásila až ve středu. Ministr odpovědný zavedení očkování Taro Kono v pátek uvedl, že z potenciálně kontaminovaných šarží dostalo dávku více než půl milionu lidí.

Vakcínový koktejl

Kromě Moderny je v Japonsku na pořadu dne také otázka vakcíny AstraZeneca. Ministr odpovědný za očkování Taro Kono navrhuje, aby se látka AstraZenecy kombinovala s vakcínami jiných výrobců. Teoreticky by tak mohlo dojít k silnější imunitní odpovědi a urychlení očkování.

Japonské ministerstvo chce prozkoumat kombinaci AstraZenecy s látkou Pfizeru nebo Moderny, řekl Taro Kono v neděli ve zpravodajském pořadu Fuji TV. Vzhledem k tomu, že AstraZeneca doporučuje mezi první a druhou dávkou osm týdnů, je pravděpodobné, že by se v případě kombinace mohl interval zkrátit, dodal Kono.

Studie „míchání“ covidových vakcín zatím ukazují stejnou či silnější imunitní odpověď. Není však jasné, která kombinace by mohla poskytnout nejlepší ochranu, která bude trvat nejdéle. Existují indicie, že vakcínové koktejly způsobují horší vedlejší účinky. Země jako Kanada, Německo a Francie kombinování vakcín povolují, Spojené státy však před tímto krokem varují.

„Žádám ministerstvo zdravotnictví, aby vyjádřilo svůj názor na to, zda je správné míchat vakcíny,“ řekl Kono. Pokud by úřady povolení vydalo, zvýšilo by to šance na zvládnutí očkování třetí dávkou, o které Japonsko vážně uvažuje.

Tempo očkování v Japonsku, které ve srovnání s jinými vyspělými zeměmi začalo pozdě, od léta zrychluje. Plně očkováno je asi 44 % populace včetně téměř 90 % osob starších 65 let. Přesto se pro vakcínu zatím nedostavila většina mladých lidí, které současná vlna postihuje nejvíce. Dosud v zemi po dávce proticovidové látky zemřelo více než jeden tisíc lidí, podle ministerstva zdravotnictví však mezi očkováním a úmrtími neexistuje žádná příčinná souvislost.

Japonci očkují třemi schválenými látkami – Pfizerem, Modernou a AstraZenecou. V případě poslední zmíněného výrobce však vláda vzhledem ke zprávám o možném vzniku krevních sraženin zaujala opatrný postoj. Minulý měsíc Japonsko povolilo očkování AstraZenecou u osob starších 40 let v případě, že o tuto látku sami projeví zájem. Většina vakcín se vyrábí na domácím trhu a nespoléhá se na dovoz. Japonsko má k dispozici téměř dva miliony dávek přípravku AstraZeneca, řekl Kono.

Pokud jde o podání třetí očkovací dávky, o které se již uvažuje v reakci na sníženou účinnost a průlomové případy nákazy u plně očkovaných osob, Kono tvrdí, že jakmile dojde ke schválení, může být zahájeno pro zdravotnické pracovníky nejdříve v říjnu a pro osoby starší 65 let v lednu nebo únoru. „Už jsme zajistili potřebná množství pro zavedení posilovací dávky navíc,“ dodal Kono.

Reklama

Související témata:

Doporučované