Hlavní obsah

Je Andrej Babiš přesvědčený Evropan? V Bruselu to záhy zjistí

Umí lépe jazyky než jeho předchůdce Sobotka. Ale jaký je Andrej Babiš vlastně Evropan?

 

Reklama

Novopečený český premiér Andrej Babiš se chystá do Bruselu na svůj první evropský summit.

Článek

Přestože Andrej Babiš ještě v roli ministra financí do belgické metropole často jezdil, jeho unijní politika zůstává obestřena rouškou tajemství. Unijní partneři se dívají se značnými obavami na premiérovy politické námluvy se stranami, které si nezakrytě přejí odchod Česka z Evropské unie. Na druhou stranu se Andrej Babiš v posledních dnech stylizoval do role přesvědčeného Evropana.

„Aby zanechal co nejlepší první dojem, bude muset pan Babiš napřed pochopit, jak Evropská rada vlastně funguje. To není setkání ministrů, kde se snažíte prosadit svoji agendu proti vůli ostatních. Je to setkání šéfů států a vlád a všechna rozhodnutí jsou otázkou shody,” řekl redakci Seznam Zprávy šéfredaktor EUobserver Eric Maurice.

Nemůže hned vystartovat

Podle něj nemůže Andrej Babiš v nové roli na své partnery hned „vystartovat.” „Musíte naopak diskutovat a naslouchat ostatním. Pan Babiš by neměl být ve svém postoji příliš neústupný,” radí Maurice.

Analytik Lidových novin a předseda správní rady Institutu pro politiku a společnost, Babišovi blízký novinář Jan Macháček je přesvědčený o tom, že se nový český premiér na unijní summit pečlivě připraví a pomůže mu i to, že ho dobře znají další premiéři, kteří rovněž spadají pod křídla liberální frakce ALDE v Evropském parlamentu.

Prouza: znepokojivé depeše z Prahy

Podle bývalého státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy se ale ti šéfové států a vlád, již Andreje Babiše neznají, budou na novopečeného českého premiéra dívat skrz brýle znepokojivých depeší, které z Prahy nejspíš posílají velvyslanci příslušných členských států. Oproti svému předchůdci Bohuslavu Sobotkovi bude mít premiér Babiš jednu obrovskou výhodu, a sice svou jazykovou výbavu. Možnost promluvit si s Angelou Merkelovou nebo Emmanuelem Macronem plynule v jejich mateřštině, posouvá českého premiéra do vyššího patra unijní politiky. „Když navážete s evropskými státníky osobní vztah, pomůže to vzájemnému porozumění a nalezení kompromisu. Schůzky unijních lídrů jsou velmi osobní,” dodává Eric Maurice.

Imigrace v první řadě

Je velmi pravděpodobné, že Andrej Babiš na Evropské radě nadnese žalobu Evropské komise na Česko, Maďarsko a Polsko ohledně neplnění programu přerozdělování žadatelů o azyl podle kvót. Vůbec imigrační politika by mohla být tématem, na kterém by se nový ministerský předseda mohl profilovat. Analytik bruselského think tanku CEPS a profesor University of Amsterdam Steven Blockmans na dálku Andreje Babiše varuje. „Je třeba hledat dohodu o celých tematických balíčcích, aby premiér mohl posléze chránit zájmy České republiky a prosazovat svoji agendu. Není v jeho zájmu dostat se do prekérní situace ohledně migrace, pokud nechce oslabit důvěru ostatních členských zemí v Česko v dalších otázkách.”

Podle šéfredaktora EUobserveru Erica Maurice mohl Babiš celkem snadno brojit za zájmy svého ekonomického koncernu, dokud byl pouhým ministrem financí.

Příkladem je debata ohledně reformy výběru DPH a Babišův dlouhodobý tlak na zavedení všeobecného mechanismu přenesené působnosti, tzv. „reverse charge”. Coby předseda vlády ale prý Andrej Babiš vidění Evropy optikou Agrofertu úplně realizovat nemůže. „Když vezmeme tento unijní summit, bude se na něm řešit budoucnost eurozóny. Bude se to týkat i pana Babiše, protože to nebudou řešit jen státy eurozóny, ale celá sedmadvacítka. Český premiér bude muset pochopit, co je v pozadí myšlenky prohloubení eurozóny. To se tady v Bruselu a obecně mezi evropskými lídry vnímá jako klíčová věc ohledně celé budoucnosti EU,” zdůrazňuje Maurice.

Reklama

Doporučované