Hlavní obsah

„Je mrtvý,“ řekli o zadrženém Bělorusovi jeho matce. Nedostala ani tělo

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Za nejasných okolností zemřel po zadržení policií 25letý Alexandr Vichor. Příbuzní se zoufale snaží zjistit, co se stalo. Vydáno jim nebylo ani jeho tělo.

Článek

Úřady pouze ve středu 12. srpna potvrdily, že Alexandr zemřel. Zatčen byl ve městě Homel na jihovýchodě Běloruska pro údajnou „aktivní účast na nepovolené masové akci“. Podle jeho rodiny jsou ale okolnosti tragédie úplně jiné. Výpověď matky publikovalo Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Alexandr šel 9. srpna večer ven na schůzku se svojí přítelkyní, která bydlí v jiné části města. Musel proto během cesty přestoupit v centru, kde ho ale údajně náhle zadrželi policisté, zavlekli ho do auta a odvezli.

Bez informací

O tom, že byl zadržen, ještě stihl informovat svou matku, která se ho neúspěšně snažila znovu kontaktovat po celou noc. Syn se jí ozval z cizího čísla až nad ránem, kdy jí sdělil, že mu sejmuli otisky prstů a podával svědectví. Krátký a zmatený hovor prý zakončil s tím, že se ozve později. To byla podle Svetlany poslední slova, která od svého syna slyšela.

Rodina Alexandra zoufale hledala tři dny, nikdo z oficiálních autorit s nimi ale nekomunikoval, a to ani v příslušných záchytných zařízeních. Až 12. srpna jim policie sdělila, že je jejich syn a bratr v márnici. Příčinu smrti se ale nedozvěděli, příbuzným i odmítli vydat tělo.

Místo nemocnice psychiatrická léčebna

Příbuzní se zoufale snaží zjistit, co přesně se stalo. Alexandrova matka tvrdí, že se jejímu synovi udělalo špatně ještě před tím, než se do záchytného zařízení vůbec dostal.

Počet zadržených je totiž tak vysoký, že jsou zařízení přeplněná a lidé čekají dlouhé hodiny v zavřených autech, než jsou přesunuti dovnitř. Během té doby se prý Alexandrovi, který trpěl srdečními obtížemi, přitížilo.

„Křičel o pomoc, označili ho za nepříčetného a vzali ho do psychiatrické léčebny. Tam zkušený doktor zjistil, že s psychikou žádný problém není, a zavolal sanitku, která ho odvezla do nejbližší nemocnice – léčebny tuberkulózy. Tam Sašu resuscitovali, ale nezachránili ho, protože, jak mi bylo řečeno, ho tam už přivezli ve stavu klinické smrti,“ popsala jeho matka Svetlana.

Zahájení vyšetřování

Alexandrova sestra Olga je přesvědčena, že policie o zdravotních problémech jejího bratra věděla. „Řekl nám, že požádal o pomoc. Ale koho? Ta zvířata, co bijí lidi vlastními pěstmi?“ uvedla pro RFE/RL.

„Nedovolíme, aby ho vláda po jeho smrti očernila tím, že řekne, že byl narkoman nebo nepříčetný,“ dodala.

Rodina sice podala oficiální žádost o prošetření celého incidentu a bylo nařízeno soudní ohledání těla, které má určit přesnou příčinu smrti. Alexandrova matka si ale o průběhu vyšetřování nedělá velké iluze. „Víme, jak to tu v naší zemi chodí. Vše bude pošpiněno, zfalšováno. Dokumenty se přepíšou,“ řekla pro RFE/RL.

Paradoxem je i fakt, že Alexandr se podle jeho matky o politiku vůbec nezajímal. K volbám prý nešel, neznal ani všechny kandidáty. Sama Svetlana volila „současného prezidenta, pro pořádek v zemi“.

Reklama

Související témata:

Doporučované