Hlavní obsah

Je načase podívat se po jiném podnikání, říká majitel Lucerna Music Baru

Úryvek z rozhovoru s Michalem Filipem. Celý rozhovor již brzy na seznamzpravy.cz/byznysVideo: Anita Plasová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Současná protikoronavirová opatření jsou pro Lucerna Music Bar zatím nejhorší. Hudební klub je na 14 dní paralyzován a jeho majitele Michala Filipa to donutilo k zamyšlení nad svým podnikáním.

Článek

Kamarádi se nad jeho nešťastnou situací škodolibě baví, vypráví Michal Filip s úsměvem. Podniká totiž téměř ve všech oborech, které byly restriktivními opatřeními zasaženy nejvíc.

Lépe se podniká na horách

„Naštěstí nemám leteckou společnost a cestovní kancelář, ale jinak: jeden hotel v centru Prahy pro turisty, druhý hotel na okraji Prahy, kam jezdila byznysová klientela, kde se koná i mnoho svateb. Tohle všechno bylo zasaženo v jeden okamžik. Za celý sektor musím říct, že do budoucna by bylo asi dobré podívat se ještě trošku někam jinam, třeba na české hory,“ říká Michal Filip, majitel Lucerna Music Baru, ale také několika pražských hotelů a nemovitostí na horách.

Zatímco o byznysu na horách mluví odlehčeně, situace kolem hudebního klubu moc úsměvná není. Lucerna Music Bar utrpěl značné ztráty už na jaře při první vlně pandemie. Filip musel propustit polovinu ze zaměstnanců a spolupracujících živnostníků. Po prvním rozvolnění začal improvizovat a spustil ekoncerty, hrálo se i na pražském Výstavišti pod širým nebem. Nyní však podle jeho slov není moc prostoru pro kreativitu. Veškerý program na říjen zrušil.

Současná situace je zatím nejtěžší

„Nejhorší jsou ta současná opatření. My jsme mnohokrát uvedli, že chápeme situaci, nechceme ji nikterak zlehčovat, ale pro nás je samozřejmě absolutně nejhorší, když se klub úplně uzavře. A to se teď stalo, protože bez zpěvu není možnost příliš věcí organizovat,“ dodává.

Lucerna Music Bar je proto na 14 dní zcela zavřený a s nadějí hledí do listopadu, který by mohl znamenat povolení současných opatření. Pokud by se situace ohledně koronaviru vyvíjela příznivě, Michal Filip očekává, že nejdůležitější bude letní a podzimní sezona 2021.

„Současná situace je oproti jarní lepší v tom, že už víme, s čím pracujeme a do čeho jdeme. Naše uzavření je prakticky shodné s tím jarním. Rozdíl je v tom, že na jaře jsme měli peníze a prostředky na to, abychom nějaký čas vydrželi. V tuto chvíli, kdy jsme si mysleli, že podzimní sezona nám nahradí to ztrátové jaro, jsme na tom samozřejmě hůř z pohledu finančního,“ popisuje Michal Filip.

Definitivní zavření klubu, který letos slaví 25. výročí, ale podle Michala Filipa nehrozí. I když udržet podnikání v tomto oboru bude ještě těžké a náročnější než na jaře, i díky jiným projektům Filip věří, že se Lucerna Music Bar podaří udržet a brzy, byť v omezeném režimu, otevřít návštěvníkům.

Reklama

Doporučované