Hlavní obsah

Alespoň můžeme mít otevřeno, bylo hůř, říká majitel Lucerna Music Baru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Michal Filip, majitel Lucerna Music Baru.

Reklama

Hudební kluby žijí hlavně z nočního života. Muset zavřít v půlnoci pro ně ale není taková tragédie, alespoň oproti tomu, co okusily na jaře. Tvrdí to majitel Lucerna Music Baru Michal Filip.

Článek

Pražská hygienická stanice nařídila, že od středy musí restaurace a bary v půlnoci zavřít. Co to pro vás znamená?

Samozřejmě to není žádná radost. Těch šest měsíců pro nás bylo strašně těžkých a ještě na začátku července to vypadalo, že podzim už bude normální. Takže jsme se na tu dobu velmi těšili, ale teď je všechno obráceně. Je nepříjemné, že musíme zavírat o půlnoci, ale na druhou stranu jsme vděční za to, že vůbec můžeme mít otevřeno. Už jsme zažili horší časy.

Jak se vás omezení dotknou finančně?

Pokud by opatření zůstala tak jako teď, tak přežijeme. To znamená, že moc nevyděláme, ale uživíme se. Současná opatření samozřejmě mohou znamenat snížení příjmů, ale není nic horšího než úplné uzavření podniku. Je už víceméně jasné, že všechno bude eskalovat a opatření budou přibývat. Bojím se, že bude hůř.

Může se stát, že některé plánované akce a koncerty budete muset zrušit?

Samozřejmě se to stát může. Program na podzim už máme a doufáme, že se uskuteční. Uvidíme, jak se budou prodávat vstupenky a jaká budou opatření. Teď si nemůžeme dovolit akce vyprodávat kvůli počtu lidí uvnitř. Přemýšlíme také o venkovní scéně. Jaro a léto nás dost naučilo, tehdy jsme udělali 40 živých koncertů na Výstavišti.

Podepsal se nějak strach z nákazy koronavirem na návštěvnosti?

Veřejnost je nyní vystrašená, takže se i méně prodávají vstupenky. Návštěvnost je nyní na 50, někdy i na 30 procentech běžného stavu. Museli jsme také o třetinu snížit možný počet lidí na koncertech, ale to nás nějak strašně nezasahuje. Jen jsme museli o třetinu snížit nájem.

Letní scéna Lucerna Music Baru na pražském Výstavišti.

Jak jste přežili jarní uzavření podniku?

Za období od března do srpna jsme přišli o osm milionů korun. Na začátku jara jsme ještě měli nějaké prostředky, ze kterých jsme mohli živit zaměstnance, takže to nebylo tak strašné. Máme 40 zaměstnanců a další lidi pracující jako OSVČ. Samozřejmě jsme se museli uchýlit k úsporným opatřením, jako je snižování platů. Primárně jsme sice nepropouštěli, ale máme hodně spolupracovníků, kterým jsme nemohli dát práci.

Zažádali jste o finanční pomoc od státu?

Žádali jsme o pomoc jak magistrát, který nám vyhověl, tak Ministerstvo kultury. Tam jsme podali žádost o dotaci v rámci programu COVID – Kultura, ale u něj jsou pro náš sektor dost složité podmínky. Dotaci z magistrátu jsme použili na provoz, ale bylo to jako lít vodu na kamna, strašně rychle se vypařila. Spotřebujeme přes 750 000 měsíčně, takže peníze rychle mizí.

Jaký má současná situace dopad na kulturu?

Všechno, co se týká koronaviru, nás může ovlivnit. Pořádat kulturní událost je vlastně proti tomu, jak bychom se teď měli chovat. Doporučuje se, aby se lidé vyvarovali hromadným a kulturním akcím. To je pro nás strašně nepříjemné. Lucerna Music Bar ale nemá jinou možnost, protože musíme platit zaměstnance.

Co děláte pro to, aby se u vás lidé cítili bezpečně?

K situaci přistupujeme zodpovědně. Celý klub jsme z bezpečnostních důvodů rozdělili na dva sektory. Máme tam dvoje toalety, dva vstupy, obsluhujeme v rukavicích, máme bezdotykové terminály, při příchodu měříme teplotu. Lidé se tam chovají kolikrát líp než třeba v hromadné dopravě nebo někde v tlačenici.

Reklama

Doporučované