Hlavní obsah

„Na kopci mám zboží za milion, je to na mašli,“ zlobí se šéf horského hotelu

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

Vleky se budou moci rozjet v pátek 18. prosince. Jenže kdo si chce užít týden na horách, bude muset buď dojíždět, nebo sehnat ubytování na chalupě. Hotely mají totiž podle návrhu Ministerstva zdravotnictví zůstat zavřené.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví podle šéfa resortu Jana Blatného (za ANO) v pondělí vládě navrhne přechod ze třetího do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. Současná opatření se tak zpřísní.

Pokud vláda ještě nezmění pravidla hry, mělo by to na horách znamenat, že se lanovky a vleky rozběhnou… ale hosté nebudou moci využít hotely a pod sjezdovkou si ve stánku nedají nic k jídlu ani k pití.

„Dopředu říkám, že pokud by došlo k progresivnímu zhoršení a ohrožení kapacit českého zdravotnického systému, potom budeme muset postupovat razantněji,“ uvedl Blatný.

Někteří to nepřežijí

„Možné rozhodnutí vlády uzavřít ubytovací kapacity ve skiareálech vnímáme jako nelogické. Jsme toho názoru, že není rozdíl, zda přijede každý den lyžovat rodina z blízkého okolí, nebo zda si pronajme apartmán, ve kterém bude týden bydlet. Toto rozhodnutí přinese nemalé potíže všem místním ubytovatelům a bohužel je možné, že pro některé z nich bude i likvidační,“ vysvětluje dopady rozhodnutí Olga Kneiflová, tisková mluvčí Skiareálu Lipno.

Už nyní je podle jejích slov jasné, že vzhledem k opatřením je nereálné, aby hotely i sjezdovky ztráty nahradily. „Věříme, že Češi na hory vyrazí, ale když se nebudou moci ubytovat, bude jim to komplikovat celou dovolenou,“ říká.

Navzdory milionovým ztrátám však skiareál na Lipně nezvažuje, že by zdražoval skipasy či jiné doplňkové služby, které k lyžování neodmyslitelně patří.

I během omezeného provozu by však podle současných pravidel měli provozovatelé lyžařských areálů přijít alespoň k částečným tržbám. Většina z nich sice ztratí zahraniční klienty, ty by však mohli alespoň částečně nahradit Češi, kteří běžně odjíždějí na lyže do zahraničí. Tam už podle cestovních kanceláří letos nevyrazí.

Podle indicií se tak zdá, že černý Petr v zimní sezoně 2020/2021 zůstane hráčům z řad ubytovacích zařízení a restaurací. Což se jim pochopitelně nelíbí.

Jan Vorlíček, majitel hotelu Skicentrum a několika gastronomických provozů v lyžařském areálu Harrachov, nevidí podle svých slov „jediný důkaz, že by se právě v hotelových zařízeních nákaza šířila výrazněji než na ostatních místech“. „Vnímáme model, který zavedlo také Rakousko, jako nesmysl. Je jasné, že tím pádem budou sjezdovky letos fungovat pouze pro místní a lyžaře z blízkého okolí,“ dodává.

Pro jeho byznys to podle něj bude mít katastrofální důsledky. „Kromě hotelu provozujeme po celém kopci na Harrachově také několik občerstvení. Vzhledem k tomu, že bylo oznámeno obnovení provozu, museli jsme se na to začít urychleně připravovat. Museli jsme bufety připravit, objednat jídlo, zboží, vše rozvézt. V jednom kopci máme aktuálně rozvezeno zboží za přibližně milion korun,“ informoval majitel.

„Mám třicet zaměstnanců, dalších dvacet zaměstnanců jsem přijal na letošní sezónu, kteří mají v pondělí nastupovat. Obrovské peníze máme také v zásobách, které jsme k zahájení provozu museli nakoupit,“ komentuje plánované změny Vorlíček pro Seznam Zprávy. Do 20. prosince si podle něj většina podnikatelů dělá zásoby alespoň na tři týdny dopředu, protože během svátků je velmi složité nějaké zásoby doobjednávat.

Podle všeho šlo o zbytečné manévry – a není to poprvé. Za letošní rok musel kvůli všem bezpečnostním opatřením, která byla podle podnikatele oznamována jen krátce dopředu, zlikvidovat prošlé zboží za přibližně 150 tisíc korun.

„Dnes jsme po tolika měsících otevřeli a vypadá to, že v neděli můžeme zase zavřít. Celá tato situace je pro mě doslova na mašli,“ stěžuje si Vorlíček.

Bez Vánoc zmizí třetina tržeb

O tom, jak vážné následky má nejistota na celý systém, svědčí i letošní hotelové rezervace. „Loni jsme měli k dnešnímu dni absolutně vyprodané období Vánoc a Silvestru. Protože naši klientelu tvoří z 95 procent zahraniční turisté, byli jsme ještě před pár dny doslova na nule. Vložili jsme tedy další tisíce korun také do reklamy a kampaně, díky které jsme aktuálně na přibližně 70 procentech rezervované kapacity. A teď má přijít další zastavení,“ dodává podnikatel.

Podle slov odborníků, kteří jsou na lyžařské sezoně v Česku finančně závislí, jsou právě Vánoce klíčové období. „Rozhodně to není doba, kdy je namístě o tak zásadních rozhodnutích rozhodovat ze dne na den,“ informoval Jan Vorlíček, majitel hotelu poblíž areálu Harrachov.

Stejně jako zavřené ubytování Čechy od výletu na lyže odradí i zavřené restaurace a hospody. Podle informací šéfa Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy se navíc aktuálně nejedná ani o žádných kompenzačních programech pro postižené podnikatele.

„Možnost lyžovat jen na otočku a nemoci si zajít na oběd nebo na večeři před odjezdem domů samozřejmě znamená, že řada lidí na hory nepojede a místo toho zůstane doma. Nejde přitom jen o sjezdařské areály, negativně to dopadne i na oblíbené běžkařské areály, kdy stovky restaurací a bister v zimě žijí právě z běžkařů. A podle vládních nápadů už si na běžkách nekoupíte ani horký čaj,“ popsal následky Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu.

„Období mezi Vánocemi a Novým rokem přitom tvoří zhruba 30 procent příjmů celé zimní sezóny, takže je jasné, že lyžařské areály a horská střediska okolo nich utrpí velké ztráty. Pevně doufám, že vedle zákazu už má vláda připravený příslušný kompenzační program, když kvůli vládním zákazům připraví další velkou skupinu lidí o živobytí,“ dodal Prouza.

Reklama

Doporučované