Hlavní obsah

Přehled: Kam na lyže? Tatry s testem, na Alpy můžou letos Češi zapomenout

Foto: Pexels.com

Letošní rok bude podle Andrey Řezníčkové, tiskové mluvčí Invia, dost možná první v historii, kdy budou klienti využívat více last minute nabídek i u lyžařských zájezdů. Ilustrační foto.

Reklama

Poprvé za roky existence cestovních kanceláří budou hrát prim v prodeji lyžařských zájezdů nabídky last minute. V letošním roce už se zimní dovolené v Alpách nikdo nedočká.

Článek

Ještě v loňském roce měly cestovní kanceláře realizující lyžařské zájezdy už na podzim vyprodáno. Dnes je všechno jinak. Cestovky hlásí meziroční propad horských zájezdů o celých devadesát procent.

„Zájezdy prakticky neprodáváme, v meziročním srovnání se jedná o propad o cca 90 procent,“ potvrzuje pro Seznam Zprávy Aleš Lacheta za společnost PUXtravel, která se na lyžařské zájezdy specializuje.

Ve stejném propadu se nachází i další. Více než 90procentní meziroční pokles cest na lyže potvrdila také CA Invia.

Proč byl pokles zájmu letos tak obrovský, je jasné. Nejdůležitějším faktorem jsou stále opatření v rámci boje proti pandemii.

Bude to historicky poprvé

Právě letošní rok bude podle Andrey Řezníčkové, tiskové mluvčí Invia, dost možná první v historii, kdy budou klienti využívat více last minute nabídek i u lyžařských zájezdů.

„V minulosti to nebylo zvykem. Například zájezdy do Alp v oblíbených lokalitách a hotelech v blízkosti sjezdovek byly zpravidla vyprodány na celou sezonu už během listopadu,“ říká mluvčí pro Seznam Zprávy.

Myšlenku last minute nabídek, které jsou tradičně letním hitem, bere vážně i společnost PUXtravel. „Letos očekáváme prodej zájezdů s mnohem kratším předstihem, než je obvyklé – klienti budou vyčkávat do poslední chvíle, třeba jeden měsíc před odjezdem,“ říká Aleš Lacheta.

Cestovní agentury a kanceláře, které pro Čechy organizují každoročně tisíce lyžařských zájezdů do zahraničí, doufají, že se alespoň část pravidelných klientů připojí na konci zimy, tedy na přelomu února a března. Věří, že v té době by pravidla pro cestování do zahraničí a bezpečnostní opatření v areálech středisek měla být volnější.

V některých z nich se podle cestovek dá bez problému lyžovat až do dubna. To by mohla být pro některé z nich alespoň částečná náplast ušlých tržeb a ztrát.

Problém nejsou jen zavřená střediska

Problém není v současné situaci jen v uzavřených lyžařských střediscích. Do většiny zemí vyhlášených pro lyžařskou sezónu totiž musí mít turista zpravidla negativní test na covid-19. V některých případech dokonce při vstupu do země nejprve přetrpět několikadenní karanténu. Nesmí se zapomenout ani na další „opatření“, včetně generování speciálních QR kódů, které povolují vstup do země, nebo plnění atestací na webu ministerstva zdravotnictví, tak jak to je dnes třeba ve Francii.

Cestování do zahraničí kvůli dovolené v lyžařském středisku se tak v letošní zimě zdá jako holý nesmysl. Přes všechny překážky totiž na lyže pravděpodobně vůbec nedojde.

„Nezbývá nám nic než čekat, jak se bude situace v Itálii, Francii a Rakousku vyvíjet, a reagovat podle toho,“ říká Aleš Lacheta za cestovku PUXtravel.

Přehledně: Kam se může na lyžovačku za hranice?

Slovensko: Na Slovensku jsou skiareály otevřené a připravené na návštěvníky. Osoby přijíždějící z Česka se musí prokázat negativním testem na covid-19 ne starším než 72 hodin, nebo se registrovat prostřednictvím formuláře e-hranice, nastoupit domácí karanténu a nejdříve 5. den se nechat otestovat.

Rakousko: V Rakousku budou od 19. 12. 2020 všichni cizinci povinni absolvovat 10denní karanténu. Už po pěti dnech se ale mohou podrobit testu. Pokud je výsledek negativní karanténu lze ukončit. I tak je ale dovolená v zemi bez šance. Tamní vláda tatiž uzavřela restaurace i ubytovací zařízení.

Itálie: V Itálii jsou skiareály uzavřeny a podle dosavadních informací během vánoční sezóny již neotevřou. Sjezdovky by se podle předpokladů měly otevřít nejdříve 10. ledna příštího roku.

Švýcarsko: Podle posledních zpráv se Švýcarsko nechystá skiareály a horská střediska zavírat. Očekává se velký nával lyžařů, který potvrzují rekordní počty rezervací v tamních hotelech. Pro Čechy ale platí povinnost nastoupit do 10denní karantény po vstupu na švýcarské území, a to i v případě, že má osoba negativní test na covid-19. Toto pravidlo se však má po dobu vánočních svátků zrušit.

Francie: Sjezdovky jsou otevřené, ale vleky ne. Osoby přijíždějící z České republiky do Francie musí vyplnit speciální atestaci, která je ke stažení na internetových stránkách francouzského ministerstva vnitra.

Španělsko: Skiareály jsou zatím uzavřeny, nicméně se očekává, že s brzkým rozvolňováním koronavirových omezení budou moci otevřít. Občané Česka musí při příjezdu do Španělska letecky nebo po moři předložit negativní test na covid-19, ne starší než 72 hodin. Kromě negativního testu musíte při příletu letadlem předložit také QR kód doručený v návaznosti na vyplnění elektronického sanitárního formuláře.

Polsko: V Polsku jsou sice otevřené skiareály, ale jsou zavřené hotely a penziony.

Německo: Skiareály jsou uzavřeny. S ohledem na dosavadní vývoj koronavirové epidemie se jejich otevření tuto sezonu zatím neplánuje.

Zdroj: MZ ČR, MPO

Švýcarsko, poslední naděje lyžařů

Jedinou z možných destinací pro lyžařský zájezd je pro Čechy aktuálně Švýcarsko. To se v současné době nechystá skiareály a horská střediska zavírat. Naopak očekává se velký nával lyžařů, který potvrzují rekordní počty rezervací v tamních hotelech. Co se ale českých turistů týká, ani zde se desetidenní karanténě nevyhnou.

„Švýcarsko pro většinu klientů není řešení, ať už z finančních, či jiných důvodů. Na Slovensku zase chybí infrastruktura a kapacita na to, aby mohlo kompenzovat lyžařský výpadek Alp,“ dodává Lacheta pro Seznam Zprávy.

Kapkou naděje bylo pondělní prohlášení rakouských středisek, která mají 24. prosince své brány pro lyžaře otevřít. I zde je ale háček. „Do 7. ledna v zemi platí zákaz provozu hotelů. To znamená jediné. Češi mohou do Rakouska po Štědrém dnu vyrazit pouze na jednodenní lyžovačku,“ dodává Andrea Řezníčková. I tam přes spuštění provozu ale podle ní stále platí povinné testování.

I to je důvod, proč se alespoň část českých lyžařů zvyklých na dovolenou v Alpách letos přesune do Čech. Cestovky v reakci na nedávno oznámený termín spuštění provozu horských středisek hlásí růst rezervací.

„Velký nárůst prodejů evidujeme u tuzemských pobytů na horách. Poptávané jsou pobyty nejen ve vyhlášených horských střediscích v Čechách i na Moravě, ale i oblasti vhodné pro vyznavače dalších zimních radovánek. Žádané termíny dovolených v tuzemsku jsou od předvánočních víkendů až po jarní prázdniny, vánoční a silvestrovské pobyty nevyjímaje,“ uvedla mluvčí CK Čedok Eva Němečková.

Peníze se budou vracet v hotovosti

A jak budou cestovky řešit už zakoupené zájezdy? Řešení bude víc. „Prosincový termín si u nás koupilo přibližně 3000 klientů do Itálie a 400 klientů do Rakouska. Teď jim nabízíme změnu termínu zájezdu za pobyt v hlavní sezóně,“ uvádí Jan Bezděk za CK Fischer, pod kterou patří i značka Nev-dama realizující zimní dovolené.

„Pokud klient termín změnit nechce, nabídneme mu samozřejmě vrácení jeho peněz v hotovosti, a to i klientům, kteří na zájezd uplatnili svůj voucher,“ dodává pro Seznam Zprávy.

Ke stejnému kroku se chystá také PUXtravel. „V případě, že zakoupený zájezd nebude možné z naší strany realizovat, budeme vracet klientům peníze, pokud se s nimi nedohodneme jinak,“ říká Lacheta.

Reklama

Doporučované