Hlavní obsah

Je to vykořisťování? Dresy Anglie pro MS šijí chudí Bangladéšané, Nike je prodává za 160 liber

Foto: The FA.com/England

Poprask kolem nových dresů fotbalistů Anglie pro mistrovství světa. Deník The Telegraph popsal, v jakých podmínkách je dělníci v Bangladéši vyrábějí. Britští politici mluví o vykořisťování, Nike i Fotbalová asociace se kritice brání.

Reklama

Originální repliky dresů, ve kterých fotbalisté Anglie už brzy budou hrát na mistrovství světa v Rusku, jdou do prodeje mezi fanoušky jako nejdražší v historii. Deník The Telegraph zjistil, že je šijí lidé v Bangladéši. Za hodinu práce si vydělávají pouze 6 až 8 korun. V médiích padají výrazy jako vykořisťování.

Článek

Ceny identického zápasového setu (tričko a trenýrky), ve kterém se reprezentace Anglie představí na světovém šampionátu, se letos vyšplhaly na historická maxima. V obchodech pro fanoušky jsou dostupné za částku atakující hranici 160 liber (přibližně 4 720 korun). A to i přesto, že náklady na jejich výrobu jsou minimální. Firma Nike je totiž šije v Bangladéši, a nutno dodat, že své zaměstnance tam příliš štědře neplatí.

S touto zprávou přišel britský deník The Telegraph, podle kterého si tamní pracovníci v přepočtu nevydělají ani 50 korun za den.

Ve výpovědích dělníci potvrdili, že jim takové peníze nestačí ani na pokrytí základních potřeb. Přes spoustu odpracovaných hodin přesčas drtivá většina z nich žije tzv. z ruky do pusy, často si musí peníze půjčovat a jejich rodinám pak nezbývají prostředky ani na zajištění vzdělání pro děti.

Otrocké práce v oděvním průmyslu jsou velkým globálním tématem. Minimální mzda v Bangladéši je stanovena na 49 liber (cca 1500 korun) měsíčně. Tamní lidé jsou kvůli ní vůbec nejhůře placenými pracovníky v oděvním průmyslu na světě.

Podle organizace The Clean Clothes Campaign, která usiluje o zlepšení podmínek v celosvětovém oděvním průmyslu, by k zajištění běžného života pracovníci v Bangladéši museli vydělávat minimálně osminásobek.

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Velké světové značky vyrábějí textil v Bangladéši. Dělníci tam pobírají minimální mzdu. Pod palbou kritiky je za to nyní i anglická fotbalová reprezentace, která v dresech šitých v Bangladéši nastoupí na mistrovství světa. Jejich cena ve fanshopu přitom dosahuje historického maxima.

Není tedy divu, že obsah textu vyvolal v Anglii těsně před startem světového šampionátu rozruch. A to navzdory tomu, že k žádnému porušování zákonů při výrobě dresů pro hvězdné fotbalisty podle všeho nedochází a podmínky v továrně jsou pod kontrolou tamní vlády.

„Je tady ale jasný kontrast mezi strádáním lidí, kteří dresy vyrábějí, a lidmi, kteří je na šampionátu používají. Firma Nike profituje jednoduchým způsobem. Fanoušci jí zaplatí hodně, zatímco její zaměstnanci jsou placeni hladem. Fanoušci by měli požadovat, aby firma změnila tento vykořisťovatelský obchodní model,” uvádí The Clean Clothes Campaign v prohlášení.

Konzervativní poslanec britského parlamentu a člen výboru pro sport Simon Hart už dokonce veřejně vyzval anglickou Fotbalovou asociaci, aby zahájila vyšetřování. „Fotbalová asociace má povinnosti zkoumat způsoby, jakými jsou dresy vyráběny. A ujistit sebe, hráče i fanoušky, že se jedná v nejlepším zájmu lidí v Bangladéši, kteří pro ně pracují,” řekl.

Poslankyně labouristka Joe Stevensová byla dokonce ještě upřímnější: „Na dresy Anglie bychom měli být jako země hrdí. Bude ale těžké být pyšní, pokud se zjistí, že jsou vyráběny lidmi, kteří jsou na svých pracovištích vykořisťováni,” řekla Stevensová.

Zápasová trička a dresy Anglie jsou vyráběny v továrně umístěné ve vládou kontrolované oblasti Savar poblíž hlavního města Bangladéše Dháka. Štulpny se šijí v Bulharsku.

O levných oděvech z Bangladéše se ve světě poprvé začalo psát a velmi hlasitě mluvit v roce 2013, když se v hlavním městě zřítila budova jedné z textilních továren, kterou využívaly velké světové značky. Pod troskami zahynula více než tisícovka dělníků. Řada textilních firem, jež v Bangladéši oděvy šijí, v reakci na to podepsala přijetí nových bezpečnostních předpisů. Firma Nike mezi signatáři dohody ale nebyla.

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Bagr odklízí trosky zřícené textilní továrny v Bangladéši (rok 2013). Při tragédii zahynula více než tisícovka dělníků, kteří ve zchátralé budově šili za zoufale nízký plat oblečení předních světových značek.

Dnes o svém byznysu v Bangladéši pro britský deník Nike tvrdí, že podniká eticky a udržitelně, v souladu s normami Mezinárodní organizace práce, zaměstnancům prý platí minimální mzdu, někdy i víc. A v pracovním týdnu v součtu s přesčasy dělníci nesmějí odpracovat více než 60 hodin.

Novinář Callum Adams, který text v deníku The Telegraph publikoval, některé ze zaměstnanců osobně přímo v Bangladéši vyzpovídal. Nikdo z nich z obav o práci nechtěl mluvit v areálu továrny a všichni žádali zachování anonymity.

Jedna z žen, která se na šití fotbalových dresů pro anglickou reprezentaci podílí, například řekla, že pracuje jako asistentka výroby osm hodin denně šest dnů týdně. Její hodinová mzda činí i s příplatky 28 pencí (cca 8 korun).

O tom, že Nike dresy vyrábí v souladu se zákonem, je ale přesvědčena i samotná Fotbalová asociace. Ta navíc zdůrazňuje, že firma obléká nejen anglické reprezentanty, ale i fotbalové kluby v Premier League nebo dalších evropských soutěžích.

S firmou Nike navíc Fotbalová asociace před dvěma lety podepsala novou dlouhodobou spolupráci. Dvanáctiletý kontrakt má anglickému fotbalu zaručit dohromady příjmy ve výši 400 milionů liber.

Reklama

Doporučované