Hlavní obsah

„Jeden názor, jeden vůdce.“ Rozpuštěné ANO v Brně má skládat tým Malé

Bývalá ministryně spravedlnosti Taťána Malá se má znovu ujmout vedení ANO v Jihomoravském kraji.

Reklama

Předsednictvo ANO kývlo na zrušení brněnské buňky čítající více než 200 straníků. Podle hlasů zevnitř hnutí se už některé známé tváře zpět nevrátí.

Článek

Přání šéfa splněno. Předsednictvo ANO v čele s předsedou Andrejem Babišem posvětilo zrušení organizace Brno-město. Vládní hnutí se tak rázem zbavilo více než 200 členů, včetně několika poslanců. Ještě žádná politická strana v novodobé historii Česka nedala vyhazov tolika členům naráz. Premiér to odůvodňuje očištěním od kauzy Stoka. Jejím hlavním aktérem je bývalý místostarosta Brna-středu Jiří Švachula. Bývalý vlivný člen ANO čelí obžalobě z korupce. „Neobětoval jsem 10 let života v politice, aby mi to někdo kazil,“ řekl Babiš na adresu Brna.

Ještě než si celostátní předsednictvo odhlasovalo zánik brněnské buňky, zasedlo už v pondělí to krajské. Právě vedení jihomoravské organizace má dávat dohromady „očištěné“ brněnské ANO.

Podle tří nezávislých zdrojů Seznam Zpráv se má krajské vedení nadále opírat o bývalou ministryni spravedlnosti Taťánu Malou, která ve funkci kvůli podezření z plagiátorství v diplomové práci vydržela jen 13 dní. Krajští delegáti mají vedení kraje volit v úterý.

Dosavadní krajská šéfka se má přesunout na pozici první místopředsedkyně. O funkci nového předsedy jihomoravské organizace bude usilovat šéf kyjovské nemocnice Lubomír Wenzl. Předseda vyškovské buňky ANO kandidaturu nepotvrdil. „Zatím bych to nekomentoval. Vyjádřím se až na sněmu,“ sdělil na dotaz Seznam Zpráv.

Na pozice místopředsedů se hlásí poslanci David Štolpa a Lenka Dražilová. „Je to nulová sebereflexe. Všechno jsou to lidé napojení na paní Malou. Právě oni zapříčinili tuto situaci,“ uvedl dobře informovaný zdroj, který si nepřál sdělit jméno.

Jméno Malé přitom v mnoha organizacích ANO budí rozpaky. „Pokud by obnovenou brněnskou oblast měli skládat lidé okolo paní Malé, budu se hodně rozhodovat, jestli vstoupím znova. Možná bych si vybral úplně jinou oblast,“ zdůraznil poslanec ANO Rostislav Vyzula.

Podle něj tak může hnutí přijít o další známé tváře z řad poslanců či zastupitelů. „Vím o těch jménech, ale nemůžu mluvit za ně,“ sdělil.

Potvrdila to také členka jedné z původně vyloučených brněnských organizací. „Jestli se bude nové Brno skládat podle Malé, tak se fůra lidí vůbec nevrátí. To, co jsme v Brně budovali víc jak pět let, bude pryč,“ řekla členka ANO, která si nepřála uvést jméno.

Stranické legitimace při zániku dvousethlavé oblasti musejí vracet i někteří poslanci. „Nebyl jsem nakloněný tomuto řešení. Byl jsem spíš pro individuální vylučování. Ta situace ale byla tak nepřehledná, že je to zřejmě nejlepší forma, jak to vyřešit. Budu rozpuštěný a vypuštěný,“ dodal Vyzula.

Vyzula patří k části straníků, kterým se nelíbilo, jak chtěli bývalý krajský lídr Petr Vokřál s Malou skoncovat se třemi místními organizacemi v brněnských Černovicích, Židenicích a Starém Lískovci. Odůvodňovali to účelovým nabíráním členů či napojením na kauzu Stoka. Druhý tábor v tom viděl jen boj o moc uvnitř hnutí. Vokřál nedávno na funkce v ANO rezignoval.

Na přání Babiše hnutí po měsících dohadů škrtne dvacítku brněnských organizací a celou oblast. „Otázka, je, podle jakého systému se to celé bude skládat znova. Zatím nikdo neřekl žádný mechanismus,“ tázal se Vyzula.

Podle kritiků se ANO nezbaví jen straníků figurujících v kauze Stoka, ale také všech názorových odpůrců. „Pokud to bude zase podle paní Malé? To je jeden názor, jeden vůdce. To už nemáme zapotřebí. Je to celé podivné. Organizace mají vznikat demokraticky odspoda, ne podle nějakého diktátu. Kdo bude rozhodovat o tom, jaký člen je správný a jaký ne?“ uvedla jedna z brněnských členek ANO.

(Staro)nové krajské předsednictvo mají volit krajští delegáti na mimořádném sněmu. Na programu je příští úterý. Delegáti ze zrušené brněnské oblasti budou chybět. Druhé největší město - které reprezentovala více jako polovina ze 420 krajských straníků - tak na složení krajského vedení nebude mít žádný vliv.

„Přání vedení ANO nelze než akceptovat. Uvidíme, jak se k tomu postaví krajská organizace. Doufám, že založí novou brněnskou organizaci co nejdřív,“ řekla šéfka zaniklé brněnské buňky Karin Karasová. Jestli bude blízká spolupracovnice Vokřála s Malou pokračovat, nechtěla předjímat. „Hodně záleží, kdo bude brněnskou organizaci zakládat a jací členové se budou přijímat zpátky,“ dodala.

„Volba bez brněnských delegátů mi přijde kostrbatá a nevhodná. Mohlo by to vést k tomu, že frakce paní Malé si bude volit brněnské členy, jak se jí zamane. Nemůže to být výhra jedné skupiny na úkor té druhé,“ namítá Vyzula.

Obnova brněnského ANO pod taktovkou Malé má ještě jednu křehkou rovinu. Tou jsou krajské volby. Kandidátku má totiž vést hejtman a nestraník za ANO Bohumil Šimek. Jeho okolí a straničtí přívrženci přitom patřili ke kritikům Malé a Vokřála. Kandidátka se upravuje v těchto dnech. „Jsme na dobré cestě,“ řekla minulý týden Malá.

Už příští týden bude bojovat o to, aby zůstala ve vedení kraje a ve vysoké politice.

Reklama

Doporučované