Hlavní obsah

Jeden z Kanárských ostrovů se připravuje na sopečnou erupci

Foto: Profimedia.cz

Sopka Teneguía na ostrově La Palma.

Reklama

Na ostrově La Palma, který je součástí Kanárských ostrovů, hrozí erupce tamní sopky Teneguía. Úřady vydaly druhý nejvyšší stupeň varování a doporučily obyvatelům na jihu ostrova, aby se připravili na případnou evakuaci.

Článek

V říjnu 2011 po týdnech intenzivní seismické aktivity vybuchla u břehů kanárského ostrova El Hierro podvodní sopka. O deset let později se jeden z Kanárských ostrovů znovu otřásá, tentokrát nedaleká La Palma.

Počátek má poslední výrazná aktivita místního vulkánu Teneguía podle seismologů 11. září, od té doby bylo na ostrově zaznamenáno více než 4200 otřesů, tedy takzvaný zemětřesný roj. Velká většina z nich byla mírná, ve středu ale u čtyř otřesů přístroje naměřily sílu překračující 3 stupně Richterovy škály. Intenzita otřesů navíc podle seismologů nadále roste.

Zatímco první zemětřesení přístroje zaznamenaly v hloubce více než 20 kilometrů pod povrchem, ve středu mělo dojít k otřesům už v hloubce mezi šesti a osmi kilometry. Ve třech kilometrech pod povrchem pak seismologové zaznamenali celkem dvacet otřesů. Podle odborníků lze očekávat, že v oblasti brzy na povrch vyvře magma, píše deník El País.

„Nedokážeme pro příští dny udělat žádnou přesnou předpověď. Vše ale napovídá, že zemětřesení budou mít větší intenzitu a lidé je budou pociťovat stále silněji,“ uvedla María José Blancová, šéfka regionální pobočky španělského geografického ústavu IGN.

Blancová také deníku El País řekla, že aktuální aktivita je „velmi silná“ ve srovnání se situací na El Hierro před deseti lety. Otřesy na ostrově La Palma podle Blancové uvolnily během tří dnů tolik energie, kolik se se v roce 2011 uvolnilo během týdnů. „Stále ale ještě nedošlo k žádnému velkému zemětřesení, které by otevřelo cestu magmatu z hloubky osmi kilometrů,“ vysvětlila šéfka IGN. Úřady vyzvaly ke klidu, zároveň ale požádaly místní obyvatele, aby zůstali ve střehu.

Skupina odborníků monitorujících situaci (Pevolca) nicméně uvádí, že magma by mohlo v příštích několika dnech až týdnech vystoupit na povrch. Zatímco intenzita otřesů se stupňuje, jasné známky nastávající erupce ale zatím místní seismologové nemají. Přesto se ale Pevolca v úterý rozhodla vydat druhý (žlutý) nejvyšší stupeň varování, obyvatelé tak mají být připravení na případnou evakuaci, píše El Diario. Výstraha se týká obcí Fuencaliente, Los Llanos de Aridane, El Paso a Mazo.

K poslední erupci na ostrově La Palma došlo v říjnu 1971, kdy stejná sopka Teneguía chrlila lávu více než tři týdny. Situace zůstala klidná až do roku 2017, kdy se seismické aktivity obnovily, k erupci ale nedošlo.

Pevolca také varovala, že „lze očekávat zemětřesení větší intenzity“. Člen místního zastupitelstva Mariano Hernández Zapata ve středu řekl, že nevylučuje žádné rychlé změny situace, které by mohly vést k erupci v „krátkodobém horizontu“. „Žijeme na sopečném ostrově a erupce je jednou z možností, které se mohou stát,“ řekl médiím Hernández.

Seismolog Luca D'Auria z Vulkanického institutu Kanárských ostrovů (Involcan) pro deník El País řekl, že na základě znalostí geologické historie La Palmy se „magma hromadí v oblasti pět kilometrů pod povrchem před tím, než dojde k erupci“. „Nejpravděpodobnější je, že magma už našlo cestu k povrchu a velmi pravděpodobně se dostane na povrch,“ vysvětlil D'Auria.

Podle D'Aurii se situace vyvíjí „velmi rychle“, mnohem rychleji než poblíž ostrova El Hierro v roce 2011, kdy týdny před erupcí docházelo k zemětřesným rojům. Podle odborníka je pravděpodobné, že v oblastech zasažených zemětřesením dojde k erupci. „Zcela jistě to ale ještě nevíme,“ říká D'Auria.

Místní obyvatelé si podle úřadů mají pro případnou evakuaci připravit nezbytnou výbavu. Do ní podle deníku El Diario patří lékárnička, trvanlivé potraviny, zásoby vody, rádio, svítilna, svíčky, náhradní baterie, zapalovač, hygienické potřeby a kontakty na záchranné složky a blízké. Na sopečném ostrově žije asi 85 000 obyvatel. mezi turisty ale není tolik oblíbený jako další ostrovy Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote nebo Tenerife.

Reklama

Doporučované