Hlavní obsah

V USA se znovu plní nemocnice. Nejsou z pandemie venku

Foto: Profimedia.cz

Ředitelka Centra pro kontrolu a prevenci nemocí Rochelle Walenská.

Reklama

Spojené státy jsou v dalším rozhodujícím okamžiku pandemie koronaviru. Rostoucí trend počtu případů posílený delta variantou pokračuje a nemocnice naplňují své kapacity. Postižené jsou zejména oblasti s nízkou proočkovaností.

Článek

Před zhoršující se situací varovaly ve čtvrtek americké úřady. Navzdory debatám probíhajícím v Bílém domě i v rámci Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) se vláda rozhodla, že své pokyny ohledně nošení ochranných roušek nezmění. Zda by měli i očkovaní nosit roušky ve vnitřních prostorách, aby došlo k zamezení nákazy, zůstává ale i nadále otázkou.

Spojené státy jsou na tom momentálně sice mnohem lépe, než bývaly v dobách, kdy vakcíny nebyly široce dostupné a pandemie si v opakovaných vlnách vyžádala dohromady 600 000 mrtvých. V květnu dokonce prezident Joe Biden s úsměvem na tváři hlásil, že ti, kteří dostali obě dávky očkování, už nemusí nosit roušku a mohou se stýkat s dalšími lidmi tak jako kdysi.

V současné době se ale situace opět začíná zhoršovat a úřady se obávají další drsné vlny pandemie. Počty nakažených v posledních dvou týdnech rostou a míra proočkovanosti stále nepřekročila Bidenův cíl k 4. červenci. Alespoň jednu vakcínu má stále méně než 70 % Američanů. Prezident Biden tak své občany téměř denně nabádá k očkování a zdůrazňuje jeho „obrovskou důležitost“.

„Je to jeden z nejvíce infekčních respiračních virů, který známe a který jsem viděla za svou dvacetiletou kariéru,“ varovala ve čtvrtek na brífinku Bílého domu ředitelka Centra pro kontrolu a prevenci nemocí, americká lékařka a vědkyně Rochelle Walenská. Podle ní Amerika ještě zdaleka není z pandemie venku.

Zvláště na pozoru musí být země před delta variantou, která se podle vědkyně nyní šíří s „neuvěřitelnou účinností“. Ve Spojených státech nyní tvoří více než 83 % nových případů koronaviru. Těch je nyní denně potvrzeno okolo 40 000, což je téměř čtyřikrát více než v červnu. V porovnání s původním typem koronaviru, jehož pandemie propukla na začátku roku 2020, je delta varianta mnohem agresivnější, tvrdí Walenská.

Před nedostatečnou ostražitostí varuje také Anthony Fauci, ředitel Národního ústavu pro alergii a infekční nemoci a hlavní lékařský poradce prezidenta. Fauci upozorňuje na nárůst počtu případů, který v minulých dvou týdnech dosahoval až 195 %. Počty hospitalizovaných se zvýšily o 46 % a počet mrtvých narostl v minulých čtrnácti dnech o 42 %, uvedl pro server NPR Fauci.

Jedním z možných řešení do budoucna by bylo zavést nošení povinné roušky pro všechny Američany ve vnitřních prostorách, jako jsou například obchodní centra nebo kina, kde se potkávají očkovaní lidé s těmi neočkovanými. Právě ti jsou totiž v současné době v největším ohrožení. Politice, která by výslovně vyžadovala, aby se Američané prokazovali očkováním, se Bílý dům stále vyhýbá.

Reklama

Související témata:

Doporučované