Hlavní obsah

Jeden zápas nestačí, video ve fotbalové lize pohlídá polovinu rozhodčích. Ale ne hned, až od léta

Rozhovor s Tomášem Bártou, ředitelem Ligové fotbalové asociace.Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Už se staví nový přenosový vůz, jenž umožní rozšířit počet zápasů, ve kterých sudím pomůže video. Slíbil to Tomáš Bárta, výkonný ředitel Ligové fotbalové asociace.

Článek

Hned čtyři situace zkoumali a přehodnocovali u videa rozhodčí sobotního fotbalového derby sparťanů a slávistů. Do českého fotbalu tak nový fenomén vstoupil způsobem, který opravdu nešel přehlédnout.

„Čtyři situace na zápas, to je opravdu anomálie. V německé Bundeslize obvykle zkoumají tak čtyři situace na kolo, tedy ve všech devíti bundesligových zápasech dohromady,“ podotýká Tomáš Bárta, výkonný ředitel Ligové fotbalové asociace.

Zdůrazňuje, že způsob, jakým je video při rozhodování zápasů používáno, předepisuje FIFA spolu s pravidlovým výborem IFAB. „A ten začátkem března používání videa schválil v té podobě, jak jsme to teď viděli. To znamená, že například nápady zavést ‚challenge‘, jak je známe z tenisu, při kterých by si některé situace mohli nechat přezkoumat třeba trenéři, v dohledné době opravdu nepřicházejí do úvahy,“ vysvětluje Bárta.

Registruje debatu, která projektu spojenému s českou HET ligou vyčítá, že nyní umí videorozhodčího zapojit v jediném utkání soutěžního kola. „Podobné je to třeba v Belgii, která je s námi velikostně srovnatelná,“ brání se Bárta.

A vysvětluje, proč jsou zatím možnosti limitované. „Varianta zapojení videorozhodčího je vázaná na to, že na utkání musí být přenosový vůz vybavený stanovištěm upraveným právě pro práci videorozhodčího. Ten teď máme díky O2 TV, ale je jediný,“ říká Bárta.

Už se ale podle jeho slov staví vůz druhý. „Až ho budeme mít, budeme ho umět propojit se signálem jakékoli televize. A pak budeme moci videotechnologií pokrýt tři až čtyři zápasy z každého soutěžního kola,“ říká Bárta. Dříve než od začátku příští sezony 2018/19 se to ale podle něj zvládne stěží.

Který evropský zápas dosud drží rekord v počtu zásahů videorozhodčího? Ve kterých zemích už rozhodčím video pomáhá? Kolik kamer je zapotřebí, aby systém fungoval a herní situace bylo možné přesně posoudit? Jakou kvalifikaci musí mít ligový videorozhodčí? A proč ještě video nebylo nasazeno na stadionu Viktorie Plzeň? Odpovědi na otázky najdete ve videu nad tímto textem.

Pořad SPORT sledujte každý všední den od 18:30 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované